A te ötletedet is várja Budapest! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés

Te is szeretnél egy még jobb városban élni? Itt az alkalom, hogy tegyél érte – dönts arról, hogy a főváros mire költsön egymilliárd forintot! A budapestiek körében egyre népszerűbb a főváros új társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés. 2022-ben már közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre, miközben egyre nagyobb civil aktivitást és közösségi médiakampányokat láthattunk a szavazatokért folytatott versenyben. A tét valóban nagy, ugyanis a nyertes ötleteket a Fővárosi Önkormányzat meg is valósítja.

A te ötletedet is várja Budapest! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés
Szavazás a Sziget Fesztiválon – Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

Mi is az a közösségi költségvetés?

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, vagy akár egész Budapestet. Bizonyára veled is előfordult már, hogy azon fantáziáltál, hogyan alakítanád át az utcát, amiben élsz, hogyan keltenél életre kihasználatlan területeket, hogyan tennéd mindenki számára jobbá a város egy-egy pontját. A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget. A Főváros egymilliárd forintos keretet biztosít a budapestiek által beadott legnépszerűbb ötletek megvalósítására.

A te ötletedet is várja Budapest! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés
Te mit tennél ide? Vagy máshova?

Egyszerűen leadhatod az ötletedet!

A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik, ez zajlik most, 2022. december 31-ig. Az ötleteket az erre a célra létrehozott online felületen, az otlet.budapest.hu oldalon lehet benyújtani rövid regisztrációt követően. Az aktuális szabályok elérhetőek a honlapon egyszerű, érthető formában, nem hivatali nyelvezetben.

Ötletbeadás előtt érdemes képbe kerülni a szabályokkal, mert a szűrés során elsőként az ezeknek való megfelelést vizsgálja a hivatal. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ötletünkkel hozzunk létre valami újat, ne megjavítani akarjuk azt, ami elromlott vagy rosszul működik. Elképzelésünk férjen bele 50 millió Ft-ba, vagy ha nagy terveink vannak, akkor maximum 120 millió forintba, és olyan helyszínekben gondolkodjunk, melyek fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben vannak. A közösségi költségvetés keretein belül nem lehet állami (pl. MÁV) vagy magánterületen projektet megvalósítani.

A te ötletedet is várja Budapest! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés
Új kerékpár támaszok felavatása – Fotó: Horváth Dániel

Nézzük a kategóriákat! Neked melyik terület fontos?

Zöld Budapest

A Zöld Budapest kategória azt képviseli, hogy a Fővárosi Önkormányzat szerepet vállal abban, hogy városunk zöldebbé váljon és segíti a budapestieket, hogy környezettudatosan éljenek, közlekedjenek. Közös célunk, hogy a főváros alkalmazkodjon a 21. század egyik legnagyobb kihívásához, a klímaváltozáshoz. 

Esélyteremtő Budapest

Az Esélyteremtő Budapest kategóriába benyújtott ötletek révén az önkormányzat csökkenti a társadalmi különbségeket, segíti a hátrányos helyzetű közösségek életét. Ide soroljuk az akadálymentes közlekedést megkönnyítő, illetve az idősek, fogyatékosok, rászorulók, vagy más társadalmi hátrányt elszenvedők gondjait orvosló ötleteket. 

Nyitott Budapest

A Nyitott Budapest kategória célja a kísérletezés és az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben, illetve a budapestiek és a főváros, valamint intézményei között. Ennek megvalósítása érdekében keresünk praktikus, kísérleti megoldásokat, mindenki által könnyen elérhető digitális fejlesztéseket és közösségépítő ötleteket. 

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni:

  • egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség

Bővebb információ: https://otlet.budapest.hu/

Nyitókép: Schanz Judit