Budapest Bike Maffia: Egyre több embernek ez az egy szendvics fogja jelenteni az aznapi betevőjét


A BBM rövidítés a legtöbb budapestinek ismerős: a Budapest Bike Maffiát takarja, vagyis azt a bringás csapatot, akik 11 éve segítik a hajléktalanokat, és mára talán az egyik legismertebb civil szervezetté váltak a fővárosban. Az alapötlet nagyon egyszerű volt: ételt visznek az utcán élő embereknek, de később akkora önkéntestábor nőtt köréjük, hogy képessé váltak másfajta munkára is. Ma már legtöbb projektjük túlmutat a segítségnyújtáson, és a figyelemfelkeltést, szemléletváltást szolgálja.

A Budapest TE meg ÉN podcast e heti vendége a BBM egyesület vezetője, Havasi Zoltán volt.

Budapest Bike Maffia: Egyre több embernek ez az egy szendvics fogja jelenteni az aznapi betevőjét

Hogyan segít a BBM az utcán, és mi az, amire nincs ráhatása a hajléktalan-ellátásban?

„A Bike Maffia azért küzd, hogy a társadalom figyelmét ráirányítsa a problémára, másrészt igyekszünk hathatósan segíteni: amikor kimegyünk nem csak szendvics vagy takaró kerül az emberekhez, hanem információ is arról, hova lehet bemenni, hol kaphatnak orvosi ellátást, hol van ingyenkonyha.”

Igyekszünk menhelyt hívni, szociális munkást hívni, ha kell, de ennél tovább egyszerűen nem lehet menni. Ha pedig zavarja a hajléktalan a lakókörnyezetét valakinek, az tök érthető. Alapvetően nem jó, hogy zavarják egymást az emberek, de hát egy városban élünk. (…) A megoldás a szakellátás, a főváros és az állam kezében van. Ez nem más, mint a szociális bérlakások számának bővítése, de mi pont abban a pillanatban beszélgetünk erről, amikor épp távolodunk ettől a dologtól.”

Budapest Bike Maffia: Egyre több embernek ez az egy szendvics fogja jelenteni az aznapi betevőjét

„Azok a projektjeink, amelyek étellel kapcsolatosak – a Vitaminkommandó, a Plusz egy szendvics vagy az ételmentő projektünk -, mind nagyon fel fognak értékelődni a közeljövőben. Az apró segítségek elkezdenek látszani. Látni fogjuk azt, hogy most tényleg egyre több embernek ez az egy vagy két szendvics fogja jelenteni az aznapi betevőjét. „

Rendhagyó civil gondolkodás – a megvalósítással nem várnak a támogatásra

„A progresszivitás fontos, nem klasszikus módon közelítjük meg a dolgokat. (…) Általában nem szoktunk valamire direkt pénzt kérni. Nem az megy nálunk, hogy adjatok a működésre, adjatok erre-arra. Ez egy lelkiismereti kérdés nálunk, mi mindenképp elkezdjük, és ha az embereknek rokonszenves a projekt, akkor döntsék el, hogy akarnak-e beleadni. Nincs előttünk kötelezettség, ez nagyon fontos, ráadásul a BBM-nél szabad tévedni, vagy valamit nem jól csinálni, mert legfeljebb majd kijavítjuk együtt. Ha nincs annyi pénz rá, mint eredetileg gondoltuk, akkor pedig megcsináljuk kicsiben.”

Az egyik legújabb BBM siker: hajléktalan nőknek létrehozott nőgyógyászati rendelő

„Ez egy traumatudatos rendelő. Fel vannak készülve azok, akik ott dolgoznak, hogy azok a nők, akik oda bemennek, traumákon eshettek át, mondjuk bántalmazáson vagy más megaláztatáson.”

Podcast – hallgasd meg!

Amiről még hallhatsz a podcastban:

  • A covid és a legutóbbi időszak pénzügyi nehézségei kapcsán változott-e az adományozási kedv?
  • Hogy kezdődött a Budapest Bike Maffia története? Mi a titka a sikerének?
  • Miért tesz lépéseket a BBM a civil, segítő szervezetek összehozására?
  • Mi az a BBM kert?
  • Hogy lesz egy lakótelepi pincében létrehozott veteményesből állami ellátásban élő fiatalok üzleti vállalkozása?
  • Hogy látja Zoli a hajléktalantörvény hatásait?