Walton Viki: „A szülők nélkül nincs esélyünk!” – podcast

Walton Viki tanár. Három gyereke van, a Szülői Hang csoport képviselője. A 2022. október 4-i tüntetésen is a szülők nevében szólalt fel, ugyanis azt gondolja, hogy akkor van esély bármiféle változásra, ha a szülők a tiltakozó tanárok mellé állnak. Veress Dóri és Gellért Gábor ezúttal az irodalomtanárral és anyukával beszélgetett. Meg kellett értenünk, hogy a tiltakozó tanárok és diákok miben reménykednek.

A fizetések a föld alatt vannak. Az iskoláknak szinte semmiben sincs döntési jogköre. Az a Tankerületeknek van, csak ők nincsenek ott, ahol a problémák vannak. Nyilván jó szándékkal akarnak dönteni, de hiányzik a személyes tapasztalás, a problémák testközeli ismerete. A szabad tankönyvválasztás a múlté. A Nemzeti Alaptanterv nem kereteket ad a tanításhoz, hanem megmondja, hogy mit kell átadni a diákoknak.

Walton Viki: „A szülők nélkül nincs esélyünk!” – podcast
Walton Viki (Fotó: Ispán Zsófi)

„Az a baj, hogy a 11 évvel ezelőtt elindított változások nem működnek. Jó szándék vezérelte a döntéshozókat, amikor kitalálták a változtatásokat, mert voltak problémáink, de nem sikerült. Például a központosítás. Nem működik. Az autonómia hiánya megfojtja az iskolákat. 2011-ben jött a Köznevelési Törvény. A Tanítanék Mozgalom 2015-16-ban kezdett tiltakozásokat szervezni. Addigra kiderült, hogy nem működik.”

„Partnerséget és bizalmat szeretnénk, szeretném, ha valaki kimondaná, hogy ez nem sikerült. Nem váltak be a központosított rendszerhez fűződő reményeink, ezért változtatunk. Feloszlatjuk a tankerületeket.”

Két dolgot mond el mindenhol: „Ez szakmai és nem politikai kérdés. Szakmai. A másik: szükségünk van a szülők támogatására. Nélkülük nincs esélyünk.”

Podcast – hallgasd meg!

Nyitókép: Ispán Zsófi