Női szuperhősök gyerekrajzok alapján – új színes festmények a szürke hídlábakon

,,Hétköznapi Istennők – nők, lányok a mindennapokban” címmel májusban hirdetett közös művészeti pályázatot a Színes Város Csoport és a Budapest Brand. A rajzpályázat keretében lehetőségük nyílt a gyerekeknek arra, hogy megmutassák milyen női szerepeket látnak a mindennapokban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel azt a női személyt, aki fontos szerepet játszik az életükben.

A pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi és Váczy Enikő magyar képzőművészek, ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 1-2. alatti legál murális alkotás, amely felület a MÁV tulajdona. Állatokért harcoló szuperhős és láthatatlanná váló lány elevenedik meg az október 13-án átadott falakon, így színesítve tovább a Színes Város Csoport missziójaként a budapesti városképet.

A Színes Város Csoport és a Budapest Brand 2022 májusában hirdetett közös művészeti pályázatot ,,Hétköznapi Istennők – nők, lányok a mindennapokban” címmel, két korcsoportban; alsó (6-10 éves korcsoport) és felső (11-14 éves korcsoport) tagozatos általános iskolások részére. A gyerekeknek a rajzpályázat keretében lehetőségük nyílt arra, hogy megmutassák, mit látnak a mindennapokban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel valamelyik általuk kedvelt női személyt, aki fontos szerepet játszik az életükben.

A nyár folyamán közel 60 pályamű érkezett a felhívásra, a rajzokon sok esetben megjelent a repülés képessége, a különböző idő- és gondolati síkokon való utazás, a lézerszemű csodanők, vagy a tűzzel könnyedén bánó lányok, külön érdekesség, hogy a legtöbb gyerek az édesanyját ruházta fel valamilyen szupererővel. Számos pályázat visszatérő elemei a szuperképességek voltak, emellett az ábrázolásokon sokszor megjelentek az állatok, a természet, valamint a Föld bolygó védelme és megmentése.

Női szuperhősök gyerekrajzok alapján – új színes festmények a szürke hídlábakon
Fotó: Farkas András

A nyertes pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi, Budapesten élő és alkotó grafikus, street art művész, ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 2. szám alatti legál murális alkotás. A művészeti falfestést kapott fal két központi szereplője az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná válás erejével felruházott lány – mindkét alakot egy-egy konkrét gyerekrajz inspirálta. A Szerémi út 2. alatti falfestmény Bakos Zsuzsi vezetésével 5 nap alatt készült el, a munkához 70 liter festéket használtak fel a kivitelezés során.

Női szuperhősök gyerekrajzok alapján – új színes festmények a szürke hídlábakon

A híd szemközti, Szerémi út 1. szám alatti másik pillérjének megfestése Váczy Enikő, Budapesten élő vizuális alkotó nevéhez fűződik. Munkásságára általában a természetközeli témák és a szimbólumok tudatos használata jellemző. A művész megfogalmazásában a terv fő üzenete, központi szervezőelve figyelemfelhívás a nőkben lévő szupererőre, amely teremtő, a mindenséget fák gyökereként átszövő vagy éppen folyóként életet adó képességük. A hétköznapi istennők a természettel, azon belül is a vizekkel való különleges kapcsolata több gyermekrajzon is megjelent, ez adta a fő inspirációt. A kivitelezés – melynek során 67 liter festéket használtak fel – 8 napon keresztül zajlott.