Boldog szülinapot, Budapest! – Stand-up est, impró színház, filmpremier, koncertek várnak

A majdnem kerek 149. születésnapra már nagyon készülünk egy minifesztivállal, ahol a városról szóló premierek és közönségkedvenc produkciók, koncertek és beszélgetések töltik meg a fővárosi mozikat november 18-án.


1873 november 17-én egyesült Buda, Pest és Óbuda, és létrejött az a város, amelybe mindannyian beleszerettünk, amelyben ma is élünk. November 18-án, pénteken a fővárosi mozik izgalmas, új arcukat mutatják meg a Budapest Brand nZrt. által szervezett minifesztiválon. A Művész, a Corvin, a Puskin, a Tabán és a Toldi a fővárosi művészeti élet kultikus helyszínei, itt az alkalom, hogy újra felfedezzük azokat. A november 17-18-i programsorozat egyben a Budapest 150 emlékév kezdetét is jelenti; legyünk büszkék az elmúlt másfél évszázadra! Ünnepeljük meg együtt, hogy idén belép a 150. évébe. Boldog szülinapot, Budapest!

A Corvin moziban felhőtlen nevetés vár: a Comedy Central kifejezetten erre az alkalomra hívta össze a stand-up nagymestereit, többek között Litkai Gergelyt, Csenki Attilát, Ács Fruzsinát és Szupkay Viktort, hogy osszák meg legviccesebb történeteiket Budapestről, a fővárosi életről. Emellett koncertekkel és klasszikus mozis programmal is készülnek a szervezők, zenél a Mayberian Oldschool és a Budabeats, a Budapest Retró vetítése pedig visszarepít a főváros korábbi évtizedeibe.

A Toldiban aznap premier előtt láthatják a nézők a Larry című filmet, Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjét, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A rap-karrierbe kezdő vidéki fiú, Ádám története nemcsak a filmvásznon, de élőben is megelevenedik: aznap kerül sor a Budapest Open Mic freestyle rapverseny országos döntőjére is.

A Puskin moziban a Momentán Társulat dolgozza fel Budapest történeteit – és közhelyeit – nem mindennapi improvizációs játékával. A Művészben a budapesti zenei szcéna elevenedik meg a BP Underground filmjein, elektronikus zenére és hardcore/punk vetítésre készülhetünk. A Tabán moziban a Fortepan csapata idézi fel Budapest múltját fotók és beszélgetések formájában.

Boldog szülinapot, Budapest! – Stand-up est, impró színház, filmpremier, koncertek várnak
Momentán Társulat

További információk és részletek ITT és a rendezvénysorozat hivatalos honlapján találhatók: boldogszulinapotbudapest.hu.

Boldog szülinapot, Budapest! – Stand-up est, impró színház, filmpremier, koncertek várnak

További ingyenes, kapcsolódó programok november 17-én és 18-án:

A Zene Éjszakája
2022. november 17.– több budapesti helyszín ismét klasszikus, de nem komoly koncertekkel telik meg a főváros: a pár hete Az év zenekarának választott Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi újra Budapest legkedveltebb kocsmáiban, kávézóiban lépnek fel.

Boldog szülinapot, Budapest! – plakátkiállítás
2022. november 17. – december 10., Városháza park
A Budapest Brand nZrt. felkérésére a Magyar Plakát Társaság tagjai külön erre az alkalomra készített, Budapest tematikájú plakátokat ajándékoznak a főváros születésnapjára. 

Könyvtári nap
2022. november 17.Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárKözponti Könyvtár
Ingyenes vezetett séta a Palotában, majd várostörténeti érdekességek bemutatója a Budapest Gyűjteményben. Izgalmas programokkal készülnek a Főváros Szabó Ervin Könyvtár tagintézményei is. Less be a Kálvin téri Wenckheim-palota kulisszái mögé, ismerd meg a Budapest Gyűjteményt, kalandozz Zuglóban vagy akár találd meg új kedvenc fővárosi témájú regényed a téli estékre.

A mozik fénykora – várostörténeti séta
2022. november 18., 16:00-18:00
találkozó: Művész mozi – bejárat
Maximális létszám: 25 fő – a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezés: https://form.jotform.com/222983738486372

Budapest Retró 1. filmvetítés
2022. november 18. 18:00-19:20
Corvin mozi, Jávor terem 
A Budapest retró – Életképek a 60-as 70-es évekből archív híradók és propagandafilmek felhasználásával idézi fel a Kádár-korszak hétköznapjainak hangulatát.

Budapest Retró 2. filmvetítés
2022. november 18. 20:00-21:30
Puskin mozi, Metropolis terem
A Budapest retró 1. jó fogadtatásán felbuzdulva 2003-ban a stáb egy új négyrészes film elkészítését határozta el. Ez a következőkből áll: A pesti üzlet, A pesti ünnep, A pesti nő, A pesti vasárnap.

Afterparty Funktasztikus, Smog City és a Bökő crew fellépésével
Tink (Mulató Aztékok/Slow Village), ONE AB DJ-set
2022. november 18., 23:00-05:00
Toldi Klub