Dés László: Elképesztő átélni, amikor az ember „bekerül a levegőbe”!

2022 novemberében Budapest díszpolgára lett Dés László. Nagybetűs zenész. Csúcsteljesítmények csúcsteljesítmények után. Csak úgy címszavakban: Dimenzió, LGT, Trio Stendhal, Udvaros, Básti-Cserhalmi, Kulka, Jazz+Az, Nagy utazás, A Dzsungel Könyve, Valahol Európában, Pál Utcai Fiúk. Van valakinek még kérdése? A Budapest Te+Én műsorvezetőinek volt.

Dés László: Elképesztő átélni, amikor az ember „bekerül a levegőbe”!
Dés László

Az LGT…

Odajött hozzám a Friedrich Karcsi, aki a jazztörténet tanárunk volt, hogy gyerekek, nincs kedvetek elmenni az LGT-vel egy téli turnéra, mert mi nem érünk rá. Összenéztünk a Gőzzel. Másodéves jazz-tanszakosok voltunk, és csak a jazz érdekelt minket. Mennyit fizetnek? 200 forintot egy koncertért. És hány koncertről lenne szó? 15. Háromezer forint… két hét alatt… Vállaltuk! Így indult, aztán 10 év lett belőle.

A Trio Stendhal sikere…

Mentem a Műszaki Egyetem Klubja felé és láttam, hogy sorba állnak a fiatalok. Meg is kérdeztem, milyen buli lesz, hogy ekkora sor van. Mondta egy srác, hogy Trio Stendhal lesz és látni akarja. Nem hittem el. Volt olyan év, hogy ősszel és tavasszal három egymás utáni napon töltöttük meg a Vígszínházat nézőkkel. Az 3000 ember. Egy jazzkoncerten!

A barátság Eszterházy Péterrel…

A zenéből nőtt ki a barátság. Látta a Stendhal-t és tetszett neki. Aztán 90-ben megjelent a Hrabal könyve című regénye, amelyben van egy sztori, miszerint Charlie Parker meghal és felkerül a mennybe. És hogy hogy nem, Charlie Parker elkezdi az Istent szaxofonozni tanítani, aki totál tehetségtelen. A Váradi Juli találta ki, hogy lépjünk fel együtt. Én voltam Charlie Parker is, a tehetségtelen Úristen is.

Amiről még mesél Dés László:

  • Milyen volt Presser Gáborral dolgozni?
  • Mitől mennek szét a legkiválóbb jazzbandák?
  • Milyen egy autóban utazni Eszterházy Péterrel?
  • Hogyan kell egy színésszel együtt dolgozni?
  • Mitől válik filmzeneíróvá egy zeneszerző?
  • Hogyan lehet elkerülni a zenei unalmat?