Találkozunk a Fábián Juli téren!

Fábián Juli. Mosoly, egyedi hang, hajzuhatag. Aztán mosoly és mosoly. Ezt mind elvesztettük vele 2017-ben. Öt év eltelt azóta, és most a Budapest Park kezdeményezésére a koncerthelyszín előtti tér új nevet kap. Méghozzá Fábián Juliét. Nekünk már csak annyi dolgunk maradt, hogy ha az unokáink megkérdezik: ki volt az a Fábián Juli, akkor el tudjuk mesélni. A Budapest Te meg Én műsorvezetői most ebben próbálnak segíteni. Veress Dóri és Gellért Gábor beszélgetőtársai: Lévai Balázs, Juli portréfilmjének alkotója és Kelemen Zsófi, a Budapest Park marketingvezetője.

<strong>Találkozunk a Fábián Juli téren!</strong>
Fábián Juli – Like a Child – plakát

Lévai Balázs elmesélte első találkozását Julival…

Többször is összefutottunk rendezvényeken, beszélgettünk is, de amikor előre megbeszéltük, hogy találkozunk, az akkor volt, amikor felhívott és eljött hozzám, mert kapott egy megkeresést egy kereskedelmi televíziótól, és kíváncsi volt a véleményemre, elvállalja, vagy sem. Akkor már küzdött a betegséggel, tehát nem volt egyértelmű a helyzet. Nem tudhatta meddig megy el egy kereskedelmi televíziós szerkesztő, mit kérnek majd tőle, milyen magánügyeibe szeretnének belelátni. Annyit mondtam neki, hogy képzelje el a legrosszabb helyzetet, ami ebből a szituációból kijöhet, és ha az neki belefér, akkor vállalja el. Végül – nem csak ezért – nem vállalta be a forgatást.

Podcast – hallgasd meg!

A film felépítménye…

Egy portréfilmnél sok mindenre figyelni kell. Egyrészt a megszólalók nyilván megpróbálnak szobrot építeni, egyébként ez teljesen természetes. Másrészt Juli nem volt egy megosztó személyiség, nem voltak kimondott ellenségei. Egy filmnek jót tesz, ha van benne konfliktus. Így Juli – mivel nem volt megosztó személyiség – benne kellett megtalálnom a személyességet, az izgalmat. Arra jutottam, hogy az a jó, ha ő narrálja a saját filmjét. Ő mesélje el a történetet. Ezt kellett megoldanom.

<strong>Találkozunk a Fábián Juli téren!</strong>
Fábián Juli a Budapest Parkban (Fotó: Lengyel Balázs)

A film koncepciója…

Arra akartam felhúzni a filmet, hogy vele kapcsolatban van az az elképzelés, hogy ő egy mosolygós lány, akinek minden sikerült, amíg nem jött a betegség. Ha mélyre megyünk, akkor kiderül, hogy dehogy. Egy csodálatos ember volt, sok sikerrel és kudarccal, aggodalommal és nevetéssel.

További kérdések, amelyekre a podcastban válaszokat találsz:

  • Hogy lehet megoldani, hogy az legyen a műsorvezető, aki már nem lehet közöttünk?
  • Mennyire voltak őszintén a zenésztársak a kamera előtt?
  • Meddig mehet el egy film egy művész bemutatásában?
  • Lehet-e egy vidám emberről – aki már nincs köztünk – vidám filmet készíteni?
  • Hol lesz pontosan a Fábián Juli tér?
  • Milyen eseményeket szervez nyáron a Budapest Park?