Podcast: Budapest Nagyregény – meghívót kaptunk egy közös alkotásra

150. születésnapján egy közös regénnyel köszönthetjük Budapestet: bárki megírhatja a a saját fővárosi történetét, melyekből inspirálódva 23 író készít majd egy nagyregényt. Gáspár Máté, a Budapest Brand művészeti vezetője és Tasnádi István író az ötletről, a megvalósítás nehézségeiről és szépségeiről mesél a Budapest TE meg ÉN podcastban.

Veress Dóra és Gellért Gábor interjúja.

Podcast: Budapest Nagyregény – meghívót kaptunk egy közös alkotásra
Gáspár Máté szerint a Budapest Nagyregény meghívás egy közös alkotásra

Gáspár Máté: Ez egy nagy közös játék!

A Nagyregénynek az volt az alapgondolata, hogy próbáljunk meg egy szellemi emlékművet létrehozni. Azok, akik itt élnek most a városban, és azok, akik szakma-szerűen azzal foglalkoznak, hogy jó mondatokat írnak, mondják el, milyennek látják ezt a várost, mire emlékeznek belőle és mire szeretnék emlékeztetni azokat, akik egy ilyen művet a kezükbe fognak majd 150 év múlva.

Ez egy nagy közös játék, részint azoknak az íróknak, akiket felkérünk erre a munkára, de rajtuk kívül valamennyi fővárosinak is, akiknek próbálunk hozzáférést biztosítani, mindezt időben elnyújtva és műfajilag sokszínűen. Az első fázis az anyaggyűjtés időszaka: a könyvfőváros honlapján van egy felület, ahol január 31-ig várjuk az egyéni történeteket.

Podcast: Budapest Nagyregény – meghívót kaptunk egy közös alkotásra
Tasnádi IstvánJózsef Attila- és Balázs Béla-díjas magyar drámaíró, forgatókönyvíró, rendező

Tasnádi István az eredeti terv szerint egy író lett volna a 23 közül ebben a munkában

„Végül én lettem a dramaturgja ennek a történetnek, mondván, hogy filmsorozatokban dolgoztam már több szerzővel. Mondjuk 23 szerzővel még nem, így nekem is nagy kihívás lesz, de hogy hogy lehet összefűzni történeteket, abban van egy pici tapasztalatom.”

Podcast – Hallgasd meg!

Ez nem lehetetlen küldetés?

„Majdhogynem lehetetlen, de nagyon inspiráló, mert ebből szoktak a jó dolgok kijönni. Rengeteg író van, aki szívesen részt venne ebben, de volt egy előszűrés, ahol elmondtuk, hogy ez egy közös játék lenne, nem magányos munka, hogy fogsz egy kerületet, elvonulsz és küldesz egy szöveget, hanem itt beszélgetni, gondolkozni, ötletelni kell, és volt aki erre azt mondta, hogy ezt bocs, így nem vállalom.”

Podcast: Budapest Nagyregény – meghívót kaptunk egy közös alkotásra

További kérdések, melyekre választ kapunk a podcastban:

  • Hogyan fogja összefogni Tasnádi István a civilek és az írók ötleteit?
  • Fikciós történetet is be lehet küldeni vagy ragaszkodni kell a valósághoz?
  • Hol és hogyan lehet majd találkozni a beküldött történetekkel a Nagyregényen kívül?
  • Van-e budapesti identitás, kirajzolódhat-e egy ilyen projektből?
  • Miről írna Máté, miről István, ha ők is beküldhetnének történetet?