Nyári Gyula: Soha nem lehet helyettesíteni az élőzenét – Podcast

Még a hetvenes években is úgy nézett ki a Nagykörút, hogy minden sarkon volt egy cukrászda, étterem vagy bár. És mindegyikben volt élőzene. Az egyikben zongorista, a másikban egy énekes zenész, aki zongorázott vagy gitározott. Az étteremben cigányzenekar, vagy tánczenekar. Most már ilyenek nincsenek. Amikor kitört a Covid és a zenészek elvesztették a munkájukat, mindenki kapott valamennyi támogatást, egy mentőövet. A rockzenészektől, a jazz-zenészeken át a cigányzenészekig. A bárzenészeket elfelejtették.

A Budapest Te+Én – Veress Dóri és Gellért Gábor – vendége Nyári Gyula, a Magyar Bárzongoristák Egyesületének elnöke.

Nyári Gyula: Soha nem lehet helyettesíteni az élőzenét – Podcast
Nyári Gyula (Fotó: Kummer János)

Az utánpótlásról…

A bárzongorázás – amit visszavezethetünk az 1800-as évekig – az elmúlt 20-25 év folyamatos költségcsökkentései miatt, ott áll, hogy nincs új generáció ebben a műfajban. A legfiatalabbak az én korosztályom. 45 éves kor alatt bárzongoristák nincsenek. A következő generációk nem tanulják. Minek tanulják, ha nem kell, nem lehet belőle megélni…

Podcast – hallgasd meg!

Hogyan dolgozik a bárzongorista?

A bárzongorista folyamatosan figyeli a vendégkört. Ha idősebbek jönnek, Seres Rezsőt, Fényes Szabolcsot játszunk. Ha fiatalabbak, akkor a Vidéki sanzont vagy a Nagy utazást. Hatalmas repertoárra van szüksége egy jó zenésznek. Egyszer Torma Rudolf – híres bárzongorista – lediktálta egy rajongójának a dalokat, amelyeket el tudna bármikor játszani. Az illetőnek 1200 dalnál kifogyott a tolla.

Mitől jó és más egy bárzongorista?

Minden bárzongoristának van saját világa, amit belevisz a zenéjébe. Nincsen két ugyanolyan „My way”. Egy bárzongorista versenyen az almát hasonlítják össze a körtével. A legfontosabb kritérium, hogy hányféle stílusban tudok valamit előadni. A bárzenész így improvizál.

Kérdések, amelyekre a podcast választ ad:

  • Hány olyan hely van, ahol még bárzongoristát lehet hallgatni?
  • Hol lehet bárzongorázást tanulni?
  • Mennyi munkával lehet egy zongoraművész bárzongorista?
  • Elképzelhető, hogy egy kiváló zongoraművész nem tud megtanulni színvonalasan bárzongorázni?
  • Hány órán keresztül tud egy bárzongorista ismétlés nélkül zenélni?
  • Mennyi időbe kerül ezt a szakmát megtanulni?
  • Háttérben kell maradnia egy bárzongoristának, vagy ő az est produkciója?
  • Van-e még jattolás, és lehet-e számot kérni?