Andrássy Katalin: Van bennem annyi szeretet, hogy dúla lehessek…

Andrássy Katalin, dúla a Budapest Te+Én podcast – Veress Dóri és Gellért Gábor – vendége. A történet egyáltalán nem szokványos; egy olyan nőről szól, aki gyökeres fordulatok közepette éli az életét. Tervezőgrafikusnak tanult, idővel egy amerikai reklámügynökség vezető kreatívja lett. Aztán webergonómus. Utána egészséges sütemények cukrásza. Jelenleg dúla, gyermekágyas anyukák segítője. A beszélgetést messziről indítottuk. Katalin egy Andrássy grófnő, méghozzá a ceglédi ágból. Ebből akár egy bulvárbeszélgetést is tudtunk volna kerekíteni. De nem így történt…

Miért jó nagy és ismert történelmi család tagjaként élni?

Egyrészt tartást ad az embernek, ha valamelyest ismeri a gyökereit, nekünk gyerekként dédszülői szintig tudnunk kellett a neveket. Foglalkozunk a családunk történetével, gyakori, hogy az esti asztalnál egy-egy sztori előkerül. Szándékom, hogy a gyerekeimnek megírom a családunk történetét. Ők már felnőttek és ismerik a történeteket, de keverik őket térben és időben.

Az ember rengeteg muníciót kap a családja történeteiből. Megoldási példákat egy élethelyzetre. Arra jöttem rá, hogy az élethelyzetek azért nagyjából sablonok. A férjem Gazsó L. Ferenc író írt is erről egy darabot. A családtörténetekből. 15 történetet hoz fel, és gyakran előfordul, hogy előadás után odajönnek hozzá a nézők, és megkérdezik, honnan tudta, hogy velük ez történt. Persze nem tudta. Az élettörténetek sablonok, a variációk azonban nem. Ha az ember megismeri az ősei megoldási stratégiáit, abból rengeteget tud tanulni.

Régen még egészséges sütemények gyártójaként voltál ismert…

Ez már egy régi történet. Volt egy daganattal küzdő barátnőm, akit a húgomnak tekintettem, és azt vettem észre, hogy nincs alternatíva arra, hogy édességet ehessen – imádta az édességet – és vásárolni szerettem volna neki valami finomságot. De annyira csúnyák voltak ezek az egészséges sütemények, hogy úgy döntöttem, megpróbálok szebbet és jobbat csinálni. Sikerült.

Mi történt a süteménykészítés után?

Amikor abbahagytam – nagyon megnőttek az alapanyagárak, és más problémák is voltak – visszatértem az eredeti szakmámhoz. Tervezőgrafikusként dolgoztam. Még most is elkészítek évente legalább egy könyvet. Mivel az én férjem író, ezért bármikor kiélhetem a könyvtervező szenvedélyem. Most például egy színdarabjának a könyvváltozatát tervezem. A darab címe: „Add tovább!”. Ez egy jelenleg is játszott előadás, a Zichy Műhely nagyon emocionális feldolgozásában.

Andrássy Katalin: Van bennem annyi szeretet, hogy dúla lehessek…

Honnan jött a dúlaság ötlete?

Ültem az autóban és egy magazinműsort hallgattam. Egy életútváltó műsorban egy fiatal nő elmesélte, hogy abbahagyja a vállalkozását, mert elhatározta, hogy kitanul dúlának. Elmondta, hogy miről szól ez a szakma. Hazamentem és mondtam a férjemnek, hogy dúla leszek. Felnézett az újságból és azt mondta, hogy nagyszerű hír, de tegyem meg, hogy pontosan képbe hozom, mit szeretnék csinálni?

Podcast – hallgasd meg!

Amit megtudhatsz a podcastból:

  • Hogyan lett egy amerikai reklámügynökség egyik vezetője?
  • Mikor kezdett el az Iparművészetire járni?
  • Mit csinál egy webergonómus?
  • Mi a dúla feladata?
  • Hol dolgozik egy dúla?
  • Hogyan fogadják a kórházban a dúlákat?
  • Ki mondhatja magáról, hogy ő egy dúla?
  • Hányféle képzésen kell egy dúlának megfelelnie?
  • Milyen ember alkalmas dúlának?
  • Előny a magasabb életkor vagy hátrány?
  • Ez egy racionális szakma vagy inkább emocionális?
  • Miben különbözik egy dúla egy szülésznőtől?
  • Miben különbözik egy dúla egy bábától?
  • Miért fontosak a gyermekágyas kezelések?