Ámon Ada: Az emberek elhitték, hogy jó állapotú ingatlanokban élnek

Ámon Ada: Az emberek elhitték, hogy jó állapotú ingatlanokban élnek

A Fővárosi Közgyűlés április végén úgy döntött, hogy létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget azzal a céllal, hogy a budapesti lakásállomány energetikai korszerűsítését minden lehetséges eszközzel támogassa. A Klímaügynökség létrehozásával Budapest megteremti azt a tudományos és szakmai platformot, ahol az Európai uniós támogatások, esetleges banki konstrukciókkal megtámogatva, hatékonyan tesznek a fővárosi ingatlanok korszerűsítése érdekében.

A Budapest Te+Én vendége Ámon Ada, nemzetközileg elismert energiapolitikai szakértő, a Budapesti Klímaügynökség ügyvezetője.

Ámon Ada: Létrehoztuk a Klíma- és Környezetügyi Főosztályt, amely Közép-Kelet Európa legnagyobb környezeti klímaügyekkel foglalkozó szakpolitikai műhelye. Összetett és szuper hely, büszke vagyok rá. A főosztály zömmel nem közlekedési ügyeket boncolgat. Egy eszköz vagyok ebben a történetben, rajtam keresztül támadják a város vezetését. Ez egy kampányfogás, nem foglalkozom vele. Ilyen kitiltási tervek nem léteznek.

Ámon Ada, a Budapesti Klímaügynökség ügyvezető igazgatója (Fotó: Képszerkesztőség)

Mi a probléma a budapesti bérlakásokkal?

Az, hogy alig vannak. A rendszerváltás környékén a lakások nagy része magántulajdonná vált. Ez azt idézte elő, hogy a lakások folyamatos állagmegóvása és modernizációja elmaradt. A budapesti házak állapota folyamatosan romlik. Korszerűtlenek, rosszul szigeteltek, sokan az utcákat fűtik.

Nyilván mindenki ragaszkodik a tulajdonához, hiszen így érezzük biztonságban magunkat…

Ez teljesen természetes. De ha a házak leromlanak, egyre több pénzbe kerül a felújításuk. A Klímaügynökségnek az az egyik feladata, hogy a lakások modernizálása, állagmegóvása érdekében olyan finanszírozási konstrukciókat dolgozzon ki, amely segíti és ösztönzi a budapesti társasházakat, hogy vágjanak bele a modernizálásba.

Hogyan látják a lakástulajdonosok a saját helyzetüket?

Végeztünk egy nagy szociológiai felmérést erről, és döbbenten láttuk az eredményt: a budapestiek úgy látják, hogy az ő ingatlanjaik jó állapotban vannak.

Vajon miért?

Szerintem a rezsicsökkentés világa elaltatta őket. Pedig látható, nehéz helyzetben gyorsan és jól reagálnak az emberek. A múlt évi energiaválság után a háztartások nagy része jelentősen vissza tudta fogni az energiafogyasztását.

Podcast – Hallgasd meg!