La Bejazz és Borbély Mihály és barátai koncert

La Bejazz és Borbély Mihály és barátai koncert

Hallgasd meg a nemzeti zenei hagyományokra épülő jazz spanyol és magyar képviselőit!

A La bejazz állandó zenei társulat, a jelentős flamenco hagyományairól ismert sevillai Marchenából származnak. Az együttes 2008-ban alakult, és eddig hat albuma jelent meg:  a „Plaza Arriba”, a „Danza de los gitanos”, a „Sueño Andaluz”, a „Fuente de las lágrimas”, a „Raíces” és nemrég, 2023 március 23-án mutatták be a „Tierra de luz” címűt. Az utóbbi három lemez producere Schimun Murk.

A társulat útja Andalúziában kezdődött, majd a Flamenco Biennálén, a Nemzetközi Jazzfesztiválon, az egyetemen, az andalúziai színházakban, a tartományi kirendeltségen át folytatódott, egyre bővítve a kört. Napjainkban már egész Spanyolországban, sőt külföldön is gyakran koncerteznek. A La Bejazz-szel a flamenco világának leegismertebb művészei működtek együtt, mint José Mercé, Esperanza Fernández, Vicente Soto „Sordera”, Raimundo Amador, Enrique de Melchor, Falete, Perrate.

Borbély Mihály legújabb formációja különleges hangszerösszeállítású együttes a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozog. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán zenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárszenei elemekkel.

A koncert végén a két zenekar közös, egymásra építkező játékát is hallhatja a közönség.

A zenekar tagjai:

Borbély Mihály – fúvós hangszerek

Lukács Miklós – cimbalom

Barcza Horváth József – bőgő

Farkas Zoltán ‘Batyu’ – tánc, dob, gardon