Kortárs művészeti installációval indul az idei nyári szezon a Dunán

Kortárs képzőművészeti alkotás lesz idén nyáron a sláger a Duna budai oldalán, hiszen tavasszal egyedülálló és teljes mértékben újszerű művészeti projektre ír ki pályázatot a Fővárosi Önkormányzat és a Pro Cultura Urbis Közalapítvány (PCU) kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria.

A köztéri képzőművészeti pályázat tárgya a budapesti Műegyetem rakpart előtti vízfelületen felállítandó kulturális installáció, mely új színfoltja lesz a budai Duna-partnak. A különleges művészeti alkotás megvalósításának szándéka, hogy egyedi és izgalmas vizuális eszközökkel, újszerű és mai üzenettel jelenítse meg a Duna és a hozzá kapcsolódó gondolatvilág elemeit, valamint a budapestiek és az ide látogatók figyelmét a Dunára irányítsák. A Főváros és a PCU nem titkolt célja a Duna használatán túl felhívni a figyelmet a folyó közösségi, kulturális és funkcionális szerepére. Az akciót egyfajta felhívásnak szánják: vegyük észre és értékeljük ezt a jellegzetes és unikális, Budapestnek páratlan arculatot formázó folyót, mely az életünk mindennapjainak színtere, mely hidat képez a különböző kultúrák és emberek, múlt és jövő között. A pályázattal arra kívánják ösztönözni az alkotó embereket, hogy érezzék, részt vehetnek egy olyan újszerű, friss kezdeményezésben és új energiák létrehozásában, mely a város életét még színesebbé és vonzóbbá teheti.

A „Dunai installáció” köztéri képzőművészeti pályázat nyilvános, melyre művészek, építésztervezők, illetve ezek alkotócsoportjainak jelentkezését várja a kiíró BTM – Budapest Galéria. A pályamű teljes körű megvalósításra bruttó 12 millió forint áll rendelkezésére.

A pályázati kiírás, elérhetőség és minden további információ a http://budapestgaleria.hu/_/palyazatok-kozter/ weboldalon elérhető!