Elindult a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Október 9-én reggel kezdetét vette a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Az eseménysorozat bevezetőjeként INTRO címmel kilenc budapesti kávézóban lehetett minikoncerteket hallgatni, ezt követően pedig október 25-ig a főváros számos koncert- és színházterében, közterületén és kiállítótermében várják színes programok a kimozdulni vágyókat. Az első hétvége programkínálatából szemezgettünk.

Budapest Ritmo Piknik

Október 9–10-én jön a Budapest Ritmo Piknik, és mint idén minden, ez is más lesz, mint szokott – hazaibb, nyüzsgőbb, szabadabb és levegősebb, ingyenes koncertekkel, három belvárosi köztéren. Ha legalább zenén keresztül elutaznál Budapestről pár órára, nyisd ki a füled és találkozzunk az idei CAFe Budapest nyitányán, az ötödik Budapest Ritmo-n!

Helyszín: Budapest közterei
Mikor: október 9-10.

Egressy Zoltán: Nem, nem, köszönöm – bemutató

Mióta és miért issza cukor nélkül a kávét a harmincas ügyésznő? Miért követett el valami retteneteset? Egressy Zoltán monológja a tetthez vezető útról szóló vallomás egy egész életet végigkísérő traumáról: gyermekkori molesztálásról, annak feldolgozhatatlanságáról, az ebből fakadó bizonytalanságról és az ebből következő kudarcsorozatról. De szó esik benne az első szerelemről és különös figurákból álló családról is – mindez eszköztelenül, egyszerűen, humorral, öniróniával fűszerezve, önsajnálat nélkül. Az előadás után beszélgetés Egressy Zoltán íróval és Gubik Ági színésznővel.

Helyszín: KuglerArt Szalon Gallery and Shop
Mikor: október 9. 19:00

Elindult a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
Nem, nem, köszönöm (a képen: Gubík Ági)

Józsefvárosi sétaszínház

A Hosszúlépés. Járunk? csapata hetedik éve tárja fel Budapest titkait különböző tematikák szerint tervezett városi sétáikon. Sétaszínházi programjukban szépirodalmi alkotásokat, illetve az e műveknek otthont adó jellegzetes városi tereket mutatják be. A sétákat színművészek vezetik, az előadások díszlete pedig maga Budapest.

Mikor: október 10-11., 11:00 és 14:00

The Night Of The Vampire – Downtown CAFe – Akvárium Klub

Két éve indult el az Akvárium Klub és a CAFe Budapest közös klubsorozata, a DownTown CAFe. A fellépő együttesekben és formációkban, ismert előadóművészek side-projektjeiben közös a kísérletezés és az improvizáció iránti elköteleződés, és persze az is, hogy közönségüket hasonlóan kísérletezőnek és minden újra nyitottnak képzelik el, elég merésznek ahhoz, hogy kiszakadjanak a komfortzónából. Nóvé Soma, a Middlemist Red és a MORDÁI énekes-gitárosa múlt évben adta ki szólólemezét The Night Of The Vampire címen. A 60-as évek zenéit feldolgozó, a vámpírkultuszt megidéző, sötét hangulatú album különlegessége, hogy anyagát három hónap alatt, egy telefonnal vették fel.

Helyszín: Akvárium Klub
Mikor: október 9. 19:00

Elindult a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
The Night of the Vampire

Platon Karataev // Mayberian Sanskülotts

A Lev Tolsztoj karakteréről elnevezett Platon Karataev indie zenekar idén júniusban adta ki második, Atoms c. nagylemezét, az új album dalai mellett régebbi számok is felcsendülnek majd. A tízéves fennállását 2020-ban ünneplő Mayberian Sanskülotts pedig az elmúlt évtizedben egyre bővülő tagsággal az egyik legjobb kortárs magyar zenekarrá vált. Mi több, már nemcsak itthon gyarapszik rajongótábora, de a legjelentősebb európai fesztiválok némelyikén (például a barcelonai Primaverán vagy a Waves Viennán) is szívesen látott vendég. A 2019-ben megjelent negyedik nagylemezzel pedig karakteres megszólalásuk – álomszerű, egyszerre romantikus és grandiózus hangzásuk – újabb irányokat is felmutat.

Helyszín: Akvárium Klub
Mikor: október 10. 19:00

Új Magyar Zenei Fórum 2020

Az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenye a fiatal és középgenerációhoz tartozó komponistanemzedék számára kivételes lehetőség, hogy nagyobb előadó-apparátusra írt műveikkel a nagyközönség elé lépjenek. A verseny elsődleges célja, hogy új darabok megalkotását ösztönözze és támogassa, és tartós együttműködést alakítson ki a szerzők és a zenekarok között. Az elmúlt években Varga Judittól Horváth Balázsig, Tornyai Pétertől Balogh Mátéig, Sáry Bánktól Dargay Marcellig, Bella Mátétól Sándor Lászlóig, Zombola Pétertől Dinyés Dánielig – és a sor messze nem teljes – a zsűri olyan komponistákat díjazott, akik mára kortárs zenei életünk megkerülhetetlen szereplőivé váltak.

Helyszín: BMC – Budapest Music Center
Mikor: október 10-11.

Elindult a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
Új Magyar Zenei Fórum

Accord Quartet

A 2001-ben alapított, sokszínű, sokféle műfajra és stílusra nyitott Accord Quartet nemcsak a klasszikus kamarazenei repertoárban mozog otthonosan, de szívesen próbálják ki magukat akár a kísérleti opera, akár a könnyebb műfajok világában is. A nagyközönség a vonósnégyest mégis leginkább a modern zene iránti elkötelezettségéről ismeri, hiszen számos olyan művet mutattak be, melyeket kifejezetten az együttes számára komponáltak. A Bartók Béla utáni zene világszerte legismertebb három komponistája, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter vonósnégyesre írt műveiből összeállított koncerten nemcsak a három alkotó egymásra reflektáló világa tárul fel, hanem az is, ahogy stílusukban visszatükröződik az európai zenekultúra sok évszázados tradíciója.

Helyszín: BMC – Budapest Music Center
Mikor: október 11. 19:30

Elindult a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
Accord Quartet