MineBudapest épül a virtuális térben

Az építkezéshez szükséges alapinformációkat a városról többek között a Fővárosi Levéltár digitalizált adatbázisa biztosítja a MineBudapest építészei számára. A gyerekekkel való folyamatos kommunikáció pedig a Minecraft világában nagy népszerűségnek örvendő hazai influencer vloggerek bevonásával valósul meg.

A MineBudapest néven induló virtuális közösségi városépítés Budapest Főváros Önkormányzatának felhívása 6-15 éves gyermekek számára azzal a céllal, hogy megépüljön a főváros a Minecraft által biztosított online térben. A világ számos városa mellett így hamarosan bejárhatóvá, megismerhetővé válik Budapest is, ebben a fiatalok körében rendkívül népszerű játéktérben. Ma a világon akár 50-60 millióan is játszanak egy időben a Minecrafttal, mivel több mint 144 millió eladott példánya okán jelenleg ez a második legnépszerűbb videó játék a Földön.

A Fővárosi Önkormányzatnak ezzel a programmal az a célja, hogy a gyerekek játékos formában, az általuk jól ismert virtuális térben mozogva fedezzék fel és ismerjék meg még jobban Budapest egyes városrészeit, nevezetes épületeit, közvetlen lakókörnyezetüket. Ez az által biztosított, hogy a játékban résztvevőknek az 1:1 méretarányban történő építkezéshez előzetesen fel kell mérniük és meg kell ismerniük az általuk kiválasztott terület, illetve objektum méreteit, külső, jellegzetes jegyeit. A MineBudapest.hu weboldalon rendszeres időközönként közzé teszünk aktuális pályázati kiírásokat. Ezek három konkrét épületre vagy területre vonatkoznak, de a MineBudapest építészeinek mindig lehetőségük van arra, hogy bármit megépítsenek. Például azt a budapesti épületet, amiben laknak, az iskolájukat, a kedvenc játszó- vagy kirándulóhelyüket, vagy épp a sportpályát, ahova délután edzésre járnak.

Természetesen számítunk a fővároson kívül élő Minecraft építészekre is, akik vagy személyesen, vagy az interneten tudnak információt gyűjteni a nekik tetsző budapesti területek megépítéséhez.

Dr. SzalayBobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes a mai sajtótájékoztatón elmondta: „Nagyon fontos, hogy meg tudjuk szólítani a fiatalokat, az ő nyelvükön, az ő közegükben, mégis közelebb hozva a várost hozzájuk. Ez praktikus is, mert a ma gyermekei, fiataljai azok, akik később vezetői lesznek ennek a városnak, az ő kezükbe fogjuk adni a város kulcsát. Virtuálisan pedig ezt megtesszük most is azzal, hogy a várost felépítjük a Minecraft világában. Illetve nem is mi, hanem a gyerekek, mert azt hiszem, abban egyetértünk, hogy ebben a műfajban ők vannak otthon, ők a legjobbak. A Minecraft a világ egyik legnépszerűbb virtuális játéka, Budapest pedig a világ egyik legszebb városa, így a MineBudapest megszületése azt gondolom, biztos siker.”

Szeretnénk, ha a játékban minél több gyerek részt venne, ezért az ország rendkívül népszerű YouTube videós gamereit vontuk be a program népszerűsítésébe. ZsDav, DoggyAndi és IceBlueBird 2018. április 28-án, szombaton közös videóban mutatja be a MineBudapest világát és ismerteti az első felhívással kapcsolatos tudnivalókat. A szabadon választott kategória mellett a Bálna Budapest, a Vásárcsarnok és a Corvinus Campus épületeinek megépítésével indul a közösségi online építkezés hódító útjára. A vloggerek segítségével választjuk ki az elkészült és a weboldalunkra feltöltött építmények közül azokat, amelyek beépítésre kerülnek a MineBudapest világába. Az erkölcsi elismerésen kívül értékes díjakat is kapnak ezekért a munkákért a Minecraft építészek, akik számára minden aktuális információ a minebudapest.hu weboldalon mindig elérhető.

„Amellett, hogy Budapest megépítése során a legügyesebb építészek nyereményekre tesznek szert, szintén fontos szempont, hogy a kiválasztott épületek a gyerekek nevével fémjelezve kerülnek be a MineBudapest világába. A követőinket nemcsak az építésbe vonjuk be, hanem olyan interaktív játékokat is létrehozunk, amelyekkel velük együtt játszhatunk Budapest utcáin. Így például lóversenyezhetünk a rakparton, bújócskázhatunk a Várban, de felelevenítjük Buda várának elfoglalását is egy zászlószerzős játék keretében májusban. Ezekkel a játékokkal és az építészeti felhívások megosztásával az a célunk, hogy a követőink, a Minecraft játékosok, rendszeresen visszatérjenek a MineBudapest izgalmas világába, abba virtuális Budapestbe, amit együtt építünk fel, és a szervezett live játékokkal további sok közös élményt gyűjtünk.” – nyilatkozta hazánk egyik legnépszerűbb vloggerre, Zsidákovits Dávid – zsDav a MineBudapest indulása kapcsán.

A sajtótájékoztatón a Star Network Influencer ügynökség képviseletében Hernádi Gábor ügyvezető elmondta: „A YouTube influencerek manapság a legbefolyásolóbb médiaszemélyiségek a 30 évesnél fiatalabbak körében. Ezt veszi figyelembe Budapest városvezetése is, ezért az elmúlt egy évben már számos nagyon sikeres influencer kampányt bonyolítottunk le közösen. A MineBudapest program segítségével, a fiatal közösség számára olyan információk átadására kerül sor, amelyek Budapest múltját, jelenét, az épületein keresztül mutatja be játékosan, valós méretarányok szerint, a Minecraft világában. Mert ez egy olyan edukatív közeg, amiben a gyerekek többsége, előszeretettel tölti szabad idejét. Az építkezés már 4 hónapja zajlik és kollégáink által kiépítésre került Budapest főbb úthálózata, néhány domborzati egysége, illetve egy-két nevezetes épülete, hídja is. Ez egyrészt inspirációs céllal készült el, másrészt megadja a főváros vázát is. Ezek után persze már a Minecrafttal játszó gyerekeken a sor, hogy felépítsék Budapestet!

Nagyon örülnénk, ha a Fővárosi Önkormányzat innovatív kezdeményezésének hatására, más hazai városok is megépülnének az együttműködésünkkel. Közreműködve a MineBudapest világának megteremtésében, biztosan egy nagyon sikeres vállalkozás részesei vagyunk. Ezért a Star Network ügynökség által 2018. június 16-17-én, immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő, MineCinema elnevezésű eseményen bemutatásra kerülő új filmünknek is az épülő MineBudapest ad otthont. Erre az eseményre mindig több ezer Minecraft rajongó látogat el, ahol az új történet megtekintését követően kedvenc YouTube videósaikkal is személyesen találkoznak.”

A MineBudapest program szakmai támogatói között szerepel továbbá a Microsoft Magyarország, mely a Minecraft játék tulajdonosa 2014 óta.

„Nagy öröm számunkra, hogy a Minecraft-ország mellett külön figyelmet fordíthatunk Budapest virtuális megépítésére is, hiszen régóta elkötelezettek vagyunk abban, hogy a magyar gyerekek és pedagógusaik minél szélesebb köréhez juttassuk el a fejlődésükhöz leginkább hozzájáruló technológiai megoldásokat” – mondta Merényi Ádám a Microsoft Magyarország oktatási üzletágának vezetője. Hozzátette: a kódolás alapjainak elsajátítása olyan, ma már elengedhetetlen készségeket fejleszt, mint a logika, rendszerszemlélet vagy az analitikus gondolkodás.

A Minecraftról:
2009-ben a svéd származású Markus (Notch) Persson találta ki, és megalapítva a Mojang céget fejlesztették le a kreatív játékot. A hivatalos megjelenési dátuma: 2011. A Minecraft 2014-re a legkelendőbb számítógépes játék, amit ebben az évben a Microsoft megvásárolt a fejlesztő cégtől. Mára több, mint 144 millióan játszanak vele különböző platformokon, így a világ második legnépszerűbb videó játékává vált a Tetris után. A Minecraftban háromdimenziós kockákból álló blokkok alkotta világban mozoghatunk, a különböző színű-textúrájú kockák jelenítik meg a különféle nyersanyagokat. A sziklákat, fákat, érceket felhasználva tudnak a játékosok építkezni és világokat létrehozni. Gamer szakzsargonnal nyílt játékterű (open world), úgynevezett sandbox játék, ahol nincs kötött játékmenet, a játékos gyakorlatilag azt csinál, amit akár, és több féle ú.n. módban játszható. A játékot lehet egyedül, vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt játszani, szervereken.