Budapest a virtuális térben is épül

Szent László Kórház, Károlyi kert, Szabó Ervin Könyvtár és a Kecskeméti utca szerepel a MineBudapest legújabb pályázatában, vagyis ezeket lehet megépíteni május 10-ig a virtuális térben, a Fővárosi Önkormányzat gyerekeket célzó online programjában.

A karantén időszakában is folytatódik Budapest felépítése a világ egyik legnépszerűbb online játékterében, a Minecraftban, 6-15 éves gyerekek és fiatalok bevonásával. A Fővárosi Önkormányzatnak ezzel a programmal az a célja, hogy a gyerekek játékos formában, az általuk már jól ismert online világban mozogva fedezzék fel és ismerjék meg Budapest egyes városrészeit, nevezetes épületeit, vagy akár a közvetlen lakókörnyezetüket. A Károlyi kert, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Kecskeméti utca mellett a Szent László Kórház főépületének megépítését a jelenlegi helyzetre való tekintettel választották, hogy így is kifejezzék köszönetüket az egészségügyben és az adott kórházban dolgozó orvosoknak és nővéreknek.

Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) ügyvezetője elmondta, „most még fontosabb, hogy a gyerekek otthon maradjanak, ezért is időzítettük erre az időszakra ezt, az egyébként nyárra és őszre tervezett programot. Természetesen az online oktatás után javasoljuk csak az építkezést a gyerekeknek, vagy a hétvégéken. Ugyanakkor ezt a foglalatosságot is felfoghatjuk egyfajta tanulásnak, hiszen megismerik Budapestet, azon belül a kiemelt építészeti remekműveket, utcákat és azok történelmét, valamint a kort, amikor mindez a valóságban megépült, létrejött. A fiatalok egyaránt profitálhatnak a jövőben ezáltal, hogy adaptálhatják a várost online is.”

Budapest a virtuális térben is épül

A résztvevőknek az 1:1 méretarányban történő építkezéshez előzetesen fel kell mérniük és meg kell ismerniük az általuk kiválasztott terület, illetve épület méreteit, jellegzetes jegyeit. Ehhez a www.minebudapest.hu weboldalon kapnak segítséget, de a cél az, hogy ők maguk kutassanak és nézzenek utána az építészeti sajátosságoknak. A világ számos városa mellett így hamarosan bejárhatóvá, megismerhetővé válik Budapest is ebben a térben. A játékkal továbbra is minél több fiatalt szeretne a Főváros megszólítani, ezért ismert hazai YouTube videós gamerek bevonásával folyik a népszerűsítés és a kommunikáció. ZsDav, DoggyAndi, IceBlueBird és Chabinho is a szakmai zsűri tagjai, az ő segítségükkel kerülnek kiválasztásra az elkészült, és a weboldalra feltöltött építmények közül azok, amelyek végül teljessé teszik MineBudapest világát.

A legújabb pályázat húsvét előtt startolt, az építményeket pedig május 10-ig lehet feltölteni a MineBudapest weboldalára, ezt követően a videósok bírálják el, és választják majd ki a legjobbnak ítélt épületeket. Az első három legügyesebb építész idén is díjazásban részesül; az erkölcsi elismerésen kívül olyan értékes nyereményeket kapnak a munkájukért, mint billentyűzet, hordozható hangfal, egérpad és ajándékcsomag.

További információ és regisztrációs lehetőség: www.minebudapest.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/minebudapest