Kerületi gasztro-összefogások a városban

A koronavírus járvány miatt sok budapesti étterem és bisztró bezárt vagy épp szünetelni kényszerült, ahogyan a kistermelői és bio-piacok többsége is. Ismerjetek meg egy XIII. és egy XIV. kerületi történetet, mely az összefogás erejéről tanúskodik.

Újlipótváros egyik kedvenc étterme, a Babka Budapest csapata a jelenlegi helyzetben sem tétlenkedik; elindították a Babka DELI(very) pop up csemegeboltot, ahol termelői áruk mellett friss zöldségek, borok, kenyerek és egyéb házi finomságok kaphatóak. A kezdeményezésnek két célja van: egyrészt így szeretnék felkarolni azokat a termelőket, akiket a válsághelyzet szintén komoly kihívások elé állított, hiszen átmenetileg bezártak azok a piacok, ahol találkozhattunk velük és áruikkal. Másrészt rengeteg vendég és vásárló érdeklődött náluk, hogy hogyan tudnának ezekben a hetekben is friss, minőségi, termelői zöldségekhez és egyéb termékekhez jutni.

Hogyan jut el a vásárlókhoz a termék? Erre több lehetőséget is kínálnak: a telefonon leadott rendeléseket házhoz szállítják, de hamarosan online is megrendelhetőek lesznek, vagy az előzetes rendelést a Babka csapata összekészíti, és az üzlet előtt adják át a vevőknek. Természetesen a maximális biztonsági és higiéniai szabályokat betartva.
Minden elismerésünk az ötletgazdáknak, Mautner Zsófinak és Nemesvölgyi Attilának!
Bővebb infó: facebook.com/babkabudapest

Kerületi gasztro-összefogások a városban

Ugyan a Zuglói Kenyérközösség megszokott tevékenysége most éppen szünetel, de a jó hír, hogy elkezdtek átállni a házhozszállításraés az ún. átadónapokra. A termelőket és a vásárlókat összekötő XIV. kerületi szervezet ugyanis a járványhelyzetben sem állt le, hanem megpróbálja kapcsolatban tartani a két felet, vagyis a keresletet és a kínálatot.

A Zuglói Kenyérközösség egy termelői és bevásárló-közösség, ahol természetes, vegyszer- és adalékmentes, allergének-szempontjából biztonságos termékekhez juthatunk helyi termelőktől. A közösséget Ashlock-Kéthelyi Eszter és Csernovitz Adél, fiatal zuglói anyukák alapították egy éve, akik szerettek volna egészséges ételeket a családjuk asztalára tenni. Ez lett belőle. ?
Ahogy a közösségi oldalukon is megtalálható, ehhez a közösséghez bárki becsatlakozhat, akinek elege van a felesleges pazarlásból, szívesen mozdulna a tudatosabb vásárlói szemléletmód, a tudatos étkezés, tudatos élelmiszerfelhasználás és a hulladékmentesség felé, és akinek fontos az ételek, italok minősége, illetve, azok származása.
Bővebb infó: facebook.com/pg/zugloikenyerkozosseg

Az ötletgazdák és munkatársaik ezekkel a szuper kezdeményezésekkel embereket és cégeket mentenek meg, ráadásul minőségi ellátást biztosítanak a kerületben és a környéken élőknek. Az élelmiszerek elérhetővé tétele mellett pedig a helyi, kerületi kötődés és közösségek kialakítása is fontos számukra.