Elérhető a Széchenyi Könyvtár webarchívuma

Elérhető a Széchenyi Könyvtár webarchívuma

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 35 évvel ezelőtt, 1985-ben költözött be a Budavári Palota krisztinavárosi szárnyába. A könyvtár webarchívuma most nyilvánosan is elérhetővé vált; az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek között kutathatnak az érdeklődők.

A nemzeti könyvtár virtuális archívuma azzal a céllal jött létre, hogy reprezentatív képet nyújtson az egy adott időszakban nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt és a kulturális örökség részét képező online tartalomkínálatról, a hungarikumok körébe tartozó elektronikus anyagokról.  

Az aktuális hírek, kiemelt események aloldalára az OSZK jelenleg heti rendszerességgel menti a koronavírus-járványról szóló magyar nyelvű híreket és információkat. Február eleje óta már közel 90 forrást gyűjtöttek be, köztük a nagyobb hazai és nemzetközi híroldalak ezen témával foglalkozó cikkeit, intézmények internetes tájékoztató anyagait, valamint az egészségügyi portálok egyes aloldalait. Mint az OSZK hangsúlyozta, az internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban Magyarországon egyelőre kevés a tapasztalat, ezért az intézmény webarchívuma egyben tudásbázisként is funkcionál.

Webarchívum: https://webarchivum.oszk.hu/

Virtuális kiállítás: http://www.oszk.hu/virtualis_kiallitas

Ismerd meg a könyvtár történetét!Az Országos Széchenyi Könyvtár, amely sokáig a Magyar Nemzeti Múzeum épületében működött, már a 19. században kinőtte a rendelkezésére álló helyet, ezért az I. világháború előtt is szó volt arról, hogy a könyvtárnak önálló, saját épületet kell biztosítani. A II. világháború előtt és után ez nem sikerült, így a helyhiányt úgy oldották meg, hogy több épületben kapott helyet az 1949-től önálló, a Nemzeti Múzeumból kivált intézmény. Arról, hogy a Széchényi Könyvtár a Budavári Palota F épületbe költözzön, már 1959. december 30-án döntöttek. Nemcsak a könyvtár költözéséről szólt a döntés, hanem arról is, hogy a palotaegyüttesbe kulturális intézmények költözzenek. A könyvtár költözése 6 hónap alatt lezajlott, és az átadásra 1985. április 2-án került sor.


Fotókredit: OSZK.hu (nyitókép), Fortepan

Forrás: pestbuda.hu, MTI