Budapest: Egy éve a tiéd is!

Egy éve már, hogy megtisztelő felhatalmazást kaptunk közös otthonunk irányítására. A város iránti szeretetünk és elkötelezettségünk alapján foglaltuk programunkba: Budapest mindenkié. Egy élhető és emberközpontú városért dolgozunk, ahol minden budapesti érzi, hogy számít a szava. A nemzet fővárosában célunknak és feladatunknak tekintjük, hogy egymástól eltérő világnézetű emberek, egymást tiszteletben tartva, békében élhessenek együtt. Azzal járulunk hozzá Magyarország újrademokratizálásához és a politikai kultúraváltáshoz, ha soha nem azt keressük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt bennünket, budapestieket.

Gondoskodó Budapestről szólt a programunk, aminek végrehajtására megtisztelő felhatalmazást kaptunk egy éve. Vállaltuk, hogy jobban törődünk az itt élők életével, egészségével és otthonaikkal. Jobb egészségügyi ellátást és nagyobb biztonságot a lakhatásban, és több segítséget azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek. Nyitott városvezetést ígértünk, ahol átlátható a működés és ahol napi szinten véleményt mondhatnak a városlakók az őket közvetlenül érintő döntések előtt. És zöldebb várost is ígértünk, olyat, amelyik nem dugja homokba a fejét a klímaválság kapcsán, hanem ma cselekszik a jövőért. Olyan várost, ahol több fát ültetünk, mint ahányat ki kell vágni, ahol élhetőek az utcák és a terek és ahol gyorsabban és biztonságosabban lehet eljutni a város egyik részéről a másikba.

5 évre ígértük mindezt. De fontos, hogy már most, az első év végén megálljunk egy pillanatra és számot adjunk eddigi eredményeinkről. Derüljön ki időben az is, hogy hol van szükség korrekcióra! Hiszen mi sem vagyunk tévedhetetlenek, a sikereink közösek a budapestiekkel, ha hibáznánk, akkor nekünk magunknak kell képesnek lennünk annak kijavítására.           

Nehéz év van mögöttünk. A koronavírus okozta válság fenekestül forgatta fel a mindennapjainkat, a mi munkánkat is pár hét leforgása alatt kellett teljesen újraszervezni. A válság miatt bevételeink visszaestek, kiadásaink megnőttek és a kormányzati elvonások is nehezítik terveink megvalósítását. De a járvány is bebizonyította, hogy a célok helyesek: több gondoskodásra, több együttműködésre és egészségesebb, zöldebb városra van szükség. Csak így tudunk a válságból kilábalni.   

Nézd meg, hogy mit végeztünk eddig, hiszen Budapest most már a tiéd is!

Intézkedések


Esélyteremtő város

A mi közös városunkban fontos az itt élők egészsége, a lakhatás biztonsága és hogy segítséget kapjanak azok, akik nehéz helyzetbe kerültek. A koronavírus-járvány kitörése óta a kerületekkel együtt küzdünk azért, hogy megvédjük budapestieket, hogy mindannyiunk számára nagyobb biztonságot teremtsünk.

Tovább

Nyitott városkormányzás

Budapest mindenkié! A budapestiek aktív részvételével a várost a demokrácia élő tereként szeretnénk működtetni. Hiszen közösen jobb döntéseket tudunk hozni, mert mindig a helyben élők ismerik legjobban a kihívásokat. Ezért mindennapi döntéshozatalunk részévé tettük a városlakók bevonását, ezzel átláthatóbbá is tettük a működésünket. Nem öntünk mindent rögtön betonba – inkább mintaprojektekkel, tesztidőszakokkal próbájuk ki, mi a legjobb Budapest lakóinak.

Tovább

Zöld városfejlesztés

Tisztább levegő, kevesebb zaj, több zöld, élhető közterek – ha van valami, ami talán minden budapesti közös vágya, akkor ez az. Ezért fejlesztjük a közösségi közlekedést, csökkentjük a forgalmat a belvárosi szűk utcáiban és adunk több helyet a sétálóknak és a kerékpárosoknak. Fát akkor vágunk ki, ha menthetetlen, és a helyére nem beton vagy térkő, hanem másik fa kerül. Megvédjük, sőt növeljük Budapest zöldterületeit, mert tudjuk, hogy azok valójában értünk vannak.

Tovább
Mutasd mindet