Az 1831-es kolerajárvány Pest–Budán

A történelemben volt már több, a mostanihoz hasonló veszélyhelyzet. 1831-ben tört ki, majd söpört végig Európán – többek között Budapesten is – egy addig ismeretlen betegség, az ipari forradalom pandémiája, a kolera.

A feljegyzések szerint a kolera áldozatainak száma akkor országosan 230 000 fő volt, ami a lakosság csaknem 3%-át jelentette. Pesten 1831. július 14-én, Budán pedig július 15-én regisztrálták a járvány megjelenését. A hivatalos jelentések szerint „csupán” néhány hónapig tartott: Budáról szeptember 24-én, Pestről október 6-án jelentették az utolsó esetet.

Budapest Főváros Levéltára, saját archívumából készített egy részletes leírást ennek az időszaknak a történéseiből. A cikkből kiderül, hogy az orvosok és a média eszközei miben voltak mások, és hogy mennyit gyorsultak és fejlődtek azóta, valamint, hogy hogyan reagált az akkori országvezetés a rendkívüli helyzetre.

Akit bővebben is érdekel a téma, annak ajánljuk olvasásra a levéltár teljes cikkét: http://bparchiv.hu/statikus/simon-katalin-v-laszlo-zsofia-az-1831-es-kolerajarvany-pest-budan

Fotókredit: Budapest Főváros Levéltára