Visszatérnek a budapesti tematikus városnéző séták!

„Vissza a városba!” – akár ez is lehetne a következő hetek mottója, ha a fővárosi turisztikai kínálat gyors visszaépülését szemléljük. A budapesti kijárási korlátozások megszüntetésével párhuzamosan újraindulnak a jellemzően szabadtéri helyszíneket bejáró, kis létszámmal induló városi séták.  

A kijárási korlátozások május 18-i feloldásával itt az ideje kilépni az ajtón, venni egy mély lélegzetet és hagyni, hogy újra magával sodorjon a város lendülete, vonzereje – így gondolják ezt a budapesti sétaszervezők, városnéző cégek is, akik május utolsó napjaitól kezdődően ismét élő idegenvezetéssel szervezik túráikat, vendégeiket pedig immár fizikailag is nagy örömmel végigkalauzolják az egyes túrák helyszínein.

Az Imagine Budapestnél augusztus végéig mintegy 22 túrára lehet jelentkezni, további 73 túra pedig szervezés alatt áll. Elsőként, május 24-én vasárnap kétórás nyomolvasó sétára hívják az érdeklődőket Budapest legelegánsabb sugárútjára, a „Városi kódfejtés – palotasztorik az Andrássy útról” séta keretében. Május 29-én, pénteken már a tabáni dombok között tehetünk velük felfedező sétát, másnap pedig a szomszédos Gellérthegyet járhatjuk be kultúrtörténeti szemmel, Szefcsik Zsolt hegedűművész vezetésével.

„Azt beszélik a városban…” – az Imagine kétórás „alvilági” sétáján az elmúlt századok legérdekesebb bűneseteire derül fény május 30-án, szombaton. A természetkedvelők sem maradnak séta nélkül: ezen a napon indul a „Normafa-séta” is, ahol a Pangea Egyesület szakértője, Bombay Bálint csatlakozik a csapathoz. Kutyatulajdonosok, figyelem: a túra attól is különleges, hogy ide kutyával is lehet érkezni (pórázon vezetve házi kedvencünket). Aki aznap lemarad, két héttel később, június 14-én bepótolhatja! Rendkívül népszerű az Örs vezér tér körüli lakótelepséta is, ahová az Urbanista blog alapítója, Zubreczki Dávid mesél arról, hogyan szelídült kertvárosi utcácskává egy 35 méter széles sugárút. Ezt a sétát június 2-án és 20-án is meghirdeti az Imagine, és a nyár folyamán még további öt alkalommal elérhető. Teljes túranaptár (augusztus végéig) és jelentkezés itt olvasható.

Városmajori villaséták, gellérthegyi futballmesék, tabáni bordélyházak, szecessziós budai villák színes ólomüvegei, egy Krúdy-fröccs Óbudán és a Lupa-sziget titokzatos legendái: ebbe az emelkedett világba kalauzol el bennünket a Budastep, ahol szintén nagy iramban készülnek a nyár eleji nyitásra. A budai romantikát nem feledve, a Budastep már a pesti oldalon is megvetette a lábát: kiemelkedő történelmi és mindennapi pillanatok elevenednek meg az erzsébetvárosi tűzfalséták alkalmával, és lelkes idegenvezetőik segítségével felfedezhetjük azt is, merre mindenfelé jártak a Pál utcai fiúk – a Grundon innen és túl.

Óbudai zsidó mágnások és kereskedők nyomába eredhetünk a „Hosszúlépés. Járunk?” sétáin, mi több, a Törleyek mauzóleumát és a gyár pincéit bejárva belekóstolhatunk a család máig élő pezsgőkészítési hagyományaiba, melynek neve összefonódott Budafok-Téténnyel. „Sör, mámor Kőbánya”, „Kőbányai Selyemút”, „Cseh Tamás nyomában Budán”, „Hegyen‐völgyön, Gyermekvasúton”, „Véresmajor” és Pink Budapest: ízelítő a Hosszúlépés nem mindennapi, néhol meghökkentő hívószavaiból, melyekkel a külső negyedekbe is könnyedén kicsábítják az érdeklődőt.

A Budapest Restart-ot követő legelső túráján, május 23-án híres íróink nyolcadik kerületi világába kalauzol a Beyond Budapest: a 2,5 órás délutáni városnéző séta a nyolcadik kerületnek egy olyan korszakán vezet végig, amikor a Józsefváros még művésznegyed volt, és utcáin, kávéházaiban a magyar irodalom számtalan emblematikus alakja – így Petőfi, Kosztolányi, Móricz, Mándy Iván és Karinthy is – megfordult. Másfelől, az iroda olyan helyszínek és hívószavak köré építette fel túrakínálatát, mint az Óbudai Gázgyár, a kóser Budapest, a Szecessziós Lipótváros, a Vörös Csepel, a street art vagy éppen a pesti cselédpletykák, de segítségükkel visszatérhetünk a hatvanas-hetvenes évek, a „beat nemzedék” legendás első kerületi ifjúsági szórakozóhelyeire, vagy jazztörténeti időutazást tehetünk a Belvárosban.

Hamarosan újabb időpontokkal jelentkezik az exkluzív csapatépítő programokban és városi játékokban erős Budapest Underguide, melynek egyedi repertoárját kincsvadászatok, bűnügyi vacsorák színesítik. Érdemes figyelni a Behind Budapest weboldalát is, amelynek csapata az utóbbi időben – a #maradjotthon üzenetének szellemében – igényes live streaming városnéző túráival emelkedett ki a mezőnyből. Gyalogos túráik – melyek közül többet nem csupán magyar és angol, hanem német és spanyol nyelven is meghirdetnek – helyi ínyencségekbe, városi legendákba, a zsidó kultúra lebilincselő világába is bepillantást engednek. De ez nem minden: a ’80-as, ’90-es évek legendás külvárosi bolhapiacára, az „Ecserire” is elkalauzolják a vendéget, ahol a régi emlékek között válogatva úgy érzi magát az ember, mintha egy kincskereső kalandban venne részt. A nem kevesebb, mint 4 órás időutazásra hívogató túrát partnerük, a Fungarian csapata szervezi.

A fenti ajánlóban felsorolt túrákat magyar nyelvű idegenvezetés mellett tartják meg.

Nem csupán a piaci szereplők, de a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) is készül az újranyitásra: a műemléki védettségű temetők működtetéséért felelős szervezethez tartozik a Fiumei Úti Sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető is. Első ízben június 5-én, pénteken, „Deák Ferenc és nemzedéke” címmel indítanak sétát a Nemzeti Sírkert főbejáratától. A séta a deáki generáció életművén keresztül mutatja be az újkori magyar történelem politikusi csúcsteljesítményét: a kiegyezés előkészítését és végrehajtását. Egy héttel később, a június 12-i sétán megismerkedhetünk a temető történetével, megtekinthetjük a Batthyány-, Deák-, Kossuth mauzóleumot, érintve az 1956-os parcellát is. „Rejtett utakon – Biciklitúra a Fiumei úti sírkertben”: a június 13-án, szombaton induló kétkerekű túra során az egykori Kerepesi temető hátsó, őrangyalokkal és családi mauzóleumokkal tarkított, erdősült részének titkait fejtheti meg, aki kerékpárra pattan. A túrák időtartama egyenként 1,5-2 óra. A NÖRI programjai minden esetben ingyenesek. Az aktuális eseményekről a http://intezet.nori.gov.hu weboldalon tájékozódhatunk.

A Magyar Sétaszövetség tagjaira (Imagine Budapest, Hosszúlépés. Járunk?, Budastep) külön kitérve: mint azt május 18-án kiadott közleményükben is írják, kizárólag olyan helyen tartanak sétát, ahol biztosítható a másfél méteres védőtávolság. Sétáikat készpénzmentesen szervezik meg, érintésmentes vásárlást tesznek lehetővé. A sétákon javasolt a maszk viselése, zárt térben pedig kötelező. A maximális létszámot úgy korlátozzák, hogy a biztonsági előírások betarthatóak legyenek. A séták illusztrációs anyagait pedig rendszeresen fertőtlenítik.

A városnéző cégek folyamatosan hirdetik meg sétaidőpontjaikat, így részletes, naprakész tájékoztatást az egyes túraszervezők saját honlapjain kaphatunk.

Fotó: BFTK / Stock