Vöröskő utca, Budapest XII. (1126)

Vöröskő vára (ma Hrad Červený Kameň, Szlovákia)

Vöröskő Nyugat-Szlovákiában található, Pozsony közelében, Cseszte település mellett, a Kis-Kárpátokban.

Vöröskő a Magyar Királyság nyugati határát őrző (vég)várrendszer fontos eleme volt építésétől kezdve. III. Béla király lánya, Konstancia cseh királyné (I. Ottokár cseh király felesége) építtette özvegységre jutása után és töltötte itt utolsó hónapjait. A birtokos még uralkodó édesapjától kapta hozományként. A királyi várat később Csák Máté vette meg, majd idővel a Thurzók birtokává vált. A Thurzók és a Fuggerek Európa leggazdagabb családjaik voltak ekkor, házasság révén rokonságba is kerülte, így alakult, hogy az utóbbiak (Anton Fugger) 1535-ben megvették és jelentős erődítménnyé építették át a várat. Elsősorban a rézbányászathoz szükséges hatalmas raktárhelyiségeket építettek a rézérc tárolására. Ők alakították ki a vár mai szerkezetét is, a külső és belső vár felépítést, amiket vizesárok választ el egymástól.

A Fuggerek örökösödési vitája és a török fenyegetés miatt 1581-ben a Pálffy Miklós szerezte meg és őrizte meg családja egészen az 1945-ös államosításig. A Pálffyak Habsburg-hűsége és a vár elhelyezkedésének is köszönhető, hogy Vöröskő vára az egyik legjobb állapotban megmaradt Felvidéki vár.

A vár 1920-tól Csehszlovákiához, 1993 óta pedig Szlovákiához tartozik, az 1996-os közigazgatási reform óta a Pozsonyi kerület Bazini járásában található. Ma Szlovák Nemzeti Múzeum kiállítótere található itt, fegyvergyűjteménnyel, bútorgyűjteménnyel illetve az Arany Sas gyógyszertár berendezésével.

Érdekességek:

A vár építéséről fennmaradt legenda szerint 12 ember döntött az építési helyéről, ahol is 11-en a szembe lévő hegycsúcsot javasolták, csak az egyikük, a legifjabb mondta a mai helyét, mondván, hogy a szemközti csúcson (Kukla) szellemek tanyáznak. Ennek ellenére elkezdték ott építeni, de éjjel a tündérek átvitték az alapokat a mai helyére, így másnap hallgattak a legifjabbra és itt folytatták az építkezést.

Utcatörténet

Budapest XII. kerületében, Orbánhegyen 1929 óta létezik Vöröskő utca.