Doberdó út, Budapest III. (1034),  

Doberdó-fennsík (Olaszország)

A Doberdó-fennsík az Adriai-tenger északi medencéjében található Karszt-hegység nyugati nyúlványa. A terület névadója a fennsík déli részén található Doberdó falu, mai hivatalos nevén Doberdo del Lago település.

A Doberdó-fennsíkon zajló második isonzói csata, az első világháború egyik legvéresebb összecsapásaként vonult be a magyar történelembe. A jelenlegi becslések 500–600 ezerre teszik az első világháborúban hősi halált halt magyar katonák számát, ezeknek mintegy a fele az olasz frontokon esett el. Az itt elpusztult magyar katonák száma meghaladhatja a 100 000 főt, a sebesülteké pedig a félmilliót is elérheti. Az Isonzó völgyében, a Doberdó-fennsíkon, de a ma már Szlovéniához tartozó Caporettóban (mai nevén Kobaridon) egyaránt őrzik és ápolják az ütközetekben elesett katonák emlékét.

Érdekesség

Isonzó völgye sokáig vitás terület volt Olaszország és Szlovénia között. Az egykori ellenséges országok mára félretették történelmi sérelmeiket, és többek között a magyarokkal is szorosan együttműködve dolgoznak azon, hogy minél szakszerűbb kiadványokkal, múzeumokkal, egyéb látnivalókkal fogadják az ide látogatókat.

Képeslapok

Térképek

Utcatörténet

III. kerület Remetehegy és Újlak városrészeiben 1933 óta létezik Doberdó út. Ugyanitt a 1950-es évektől, a terület 1967-es rendezésig volt Doberdó lejtő nevű közterület is.