Indulnak a nyári táborok – podcast

Budapest TE meg ÉN városi podcast-sorozatunk ismét egy igen aktuális témát boncolgat; az oktatás jelenlegi helyzetéről beszélgettünk. Ezen a héten véget ér a tanév, indulnak a táborok. Az eredményekről, a tapasztalatokról, a táborok veszélyeiről, az új tanév lehetőségeiről beszélgettünk Szabó Zsuzsával, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével és Tóth Zsuzsa gyógypedagógus – családterapeutával, a Bárányfelhő Fejlesztő és Terápiás Központ szakmai vezetőjével. Aki kérdez: Veress Dóra és Gellért Gábor.

Szabó Zsuzsa szerint, bár aggodalommal figyelte az elmúlt hónapok történéseit, de a tanárok, a diákok és a szülők is jól vizsgáztak. Nemcsak a diákok tanultak a tanároktól, a tanárok is sokat tanultak a diákoktól. A szülők pedig jobban látták, hogyan tanulnak a gyerekeik, hogyan viszonyulnak hozzájuk a tanáraik.

A siker ellenére úgy véli, hogy ha a következő tanév ugyanilyen kihívások elé állítja a gyerekeket, a szülőket és a pedagógustársadalmat, abból sok probléma fakadhat. A pozitív tapasztalatok ellenére úgy véli, hogy most elemezni kellene a tapasztalatokat, és ennek eredményeit kellene beépíteni a Nemzeti Alaptantervbe.

Indulnak a nyári táborok – podcast

Tóth Zsuzsa szerint a figyelemzavarral küzdő gyerekek nehezített pályára kerültek. Ezeknek a gyerekeknek problémát okoz, hogy egyhelyben ülve figyeljenek az órára. Most egyedül maradtak a monitor előtt, ahol időközönként hirtelen meg kellett nyilvánulni. Ez nagyon nehéz. Azoknak voltak igazi esélyei, akik valódi digitális oktatásban vettek részt. Ahol a tanár és az osztálytársak ott voltak a képernyőn.

A pedagógusoknak egy ideig a diákokat, aztán a szülőket is egyben kellett tartani. Nyugtatni, dicsérni, elmagyarázni, hogy nem most kell megváltani a világot.

További kérdések, melyekre választ kapunk:

Lehet-e valódi nyári táborokat tartani?
A szülők szabadsága elfogyott, mi lesz, ha visszatér a karanténhelyzet?
Hogyan kell egy szülőnek a gyermekével a járványról beszélgetni?
Hogyan szocializálódnak a mai gyerekek?
Mennyire mérhető a diákok teljesítménye ezekben a hónapokban?
Mivel induljon a következő tanév?

Indulnak a nyári táborok – podcast