Ronyva utca, Budapest XIII. (1133)

Ronyva (ma Ronava, Szlovákia és Magyarország)

A Ronyva-patak az Eperjes-Tokaji-hegységben eredő patak, amelynek egy szakasza ma a magyar- szlovák államhatár. Hossza mindösszesen 51 km.

A Bagotahegy déli oldalán ered, majd a Csepegő s a Veres és Milicz hegyekben eredő Tereblye patakot veszi föl. A Bósva a hollóházai, füzéri, villányi, pétermányi, sompataki és kovácsvágási patakok felvétele után Hosszúláz mellett szakad a Ronyvába. A Ronyva a Bodrog jobbfelől levő mellékvizeinek legjelentősebbje, jobb partján Sátoraljaújhely, bal oldalán pedig a ma Szlovákiához tartozó Újhely található.

A trianoni határ Sátoraljaújhelynél a Ronyva hídján található. A Ronyva, mint határvonal kettészelte a várost, így a város villanytelep és a gyártelepi vasútállomás Csehszlovákia területére jutott, ma (Szlovák)Újhely néven ismert (Slovenské Nové Mesto).

Az I. világháborút követően a Magyarország és Csehszlovákia közötti határ megállapításakor a szóbeszéd szerint a patakot hajózható vízi útként jelölték, melynek stratégiai jelentősége volt, mivel a kárpátaljai országrész kapcsolatát biztosító Kassa-Csap vasútvonal teljes hosszában Csehszlovákiához került.

Érdekességek

A Revíziós Liga 1934-ben országzászlót, majd 1936-ban Magyar Kálvária emlékművet avatott  Sátoraljaújhely feletti Szár-hegyen és 1938-ban emlékkápolnát szenteltek fel. Az emlék helyet 1946-ban lerombolták, de a rendszerváltást követően visszaépítettek, és újra avatták.

Sátoraljaújhely külterülete-térkép

Google-térkép

Utcatörténet

A Budapest XIII. kerületi Újlipótvárosban található a Ronyva utca, amely 1942-ben kapta nevét.