Rózsahegy utca, Budapest II.

Rózsahegy (ma Ružomberok, Szlovákia)

Rózsahegy Szlovákia északi részén található az Alacsony-Tátra és a Magas-Tátra határán. A Felső-Vág legnagyobb települése. Az egykori Liptó vármegye része.

Rózsahegy ma leginkább sípályáiról és kirándulóhelyeiről ismert, a város valóban különleges elhelyezkedésének köszönhetően. Mindazonáltal a település gazdag történelmet tudhat maga mögött, már a bronzkor óta lakott terület. A XIII. században említik először írásos forrásokban, ekkor elsősorban németek lakták és bányászváros volt. A XV. században a husziták fennhatósága alá került a település, ekkor alakult át zömében szlávok lakta várossá, a német hatás azonban nem múlt el nyomtalanul: Rózsahegy a környék egyik evangélikus központja volt, 1607-ben evangélikus zsinatot is tartottak itt. Fő nevezetességei között elsősorban templomokat találunk. A legismertebb az eredetileg gótikus stílusban épült, később sokszor átalakított Szent András plébániatemplom, illetve a XVIII. század első évtizedeiben épült piarista kolostor. A XIX. századtól kezdve Rózsahegy a papírgyártásáról volt ismert, a mai napig ez a település jelképe.

A település 1920-tól Csehszlovákia része, majd a második világháború alatt a frissen kikiáltott független Szlovákiához került. Ennek megszűnése után ismét a Csehszlovák köztársaság része lett. 1993 óta Szlovákiában a Zsolnai kerület Rózsahegyi járásának székhelye.

Lakossága 1910-ben: 12 249 lakosból 8340 szlovák, 1735 magyar.

Lakossága 2011-ben: 28 400 lakosból 25 912 szlovák, 176 roma és 35 magyar (1932 nem nyilatkozott)

Érdekességek:

Branderburgi Katalin, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem második felesége és halála után egyben örököse, lakodalmára utazva, Kassa felé menet egy éjszakát itt töltött.

A város női kosárlabda csapata a legeredményesebb szlovák kosárlabda csapat két EuroLiga győzelmével.

A városban található a Liptói Múzeum.

Képeslapok

Google-térkép