Uzsok tér, Budapest XVIII. (1182), Uzsok utca Budapest XX. (1204), Uzsoki utca Budapest XIV. (1142), XXI. (1213),  

Uzsoki-hágó (ma: перевал Ужоцький, pereval Uzsockij, Ukrajna)

Az Uzsoki-hágó a Keleti-Kárpátok, azon belül az Erdős-Kárpátok egyik hágója. A Keleti-Kárpátok gerincén, az Ung és a Javorivka folyó völgye között helyezkedik el a kárpátaljai Uzsok és Lvivi területen lévő Szjanki és Javoriv között.

Tengerszint feletti magassága 889 méter. Nevét az Ung folyó szláv Uzs nevéről kapta. Egykor itt állt a legfontosabb átkelő a Magyar Királyság és Lengyelország közötti határon. Rákóczi fejedelem is itt ment át és jött vissza többször is. Lengyelország felosztásától, 1772-től Galícia és Lodoméria a Habsburg birodalom, majd az Osztrák-Magyar Monarchia része volt az I. világháború végéig.

A hágóért mindkét világháborúban kemény harcok folytak. 1914–15 telén a Szurmay hadtest, ill. a 38. honvéd hadosztály katonái a kemény télben minden orosz támadást visszavertek, megvédték a hágót. 1944-ben pedig a szovjet csapatoknak Románia átállása után nem kellett megküzdeniük az Árpád vonal elfoglalásáért, a román kézen lévő Dél-Erdélyen keresztül átkarolták a magyar és német csapatokat.

A trianoni békeszerződésig Ung vármegyéhez tartozott, 1920-ban Csehszlovákiához került. 1939-ben, az első bécsi döntés következtében visszakerült Magyarországhoz. A második világháború után a Szovjetunióhoz tartozott, 1991 óta Ukrajna része.

Érdekesség

Az első világháborús harcok helyének emlékmű állít emléket.

A korábbi országhatár ma Kárpátalja megy határa.

Térképek

Utcatörténet

Az Uzsok tér a XVIII. kerületben, Szent Imre-kertvárosban található, 1932 óta. Az Uzsok utca a XX. kerületben, Kossuthfalván az 1930-as évek óta

Uzsoki utca nevű közterület több kerületben is található: a II. kerületben, Erzsébettelken az 1930-as évek óta, a XIV. kerületben, Herminamezőn 1925 óta, a XXI. kerületben, Királyerdőn pedig 1937 óta.

A XVI. kerületi Sashalmon volt Uzsoki utca, mai neve Gordonka köz. A XXII. kerületben, Budafokon területrendezés miatt szűnt meg a korábbi Uzsoki utca.