A zöld Budapest nem urbanista hóbort – az életben maradás a tét

Levente jelenleg is dolgozik az „urban innovative actions” programban. Ez az EU legnagyobb városoknak szóló pénzügyi támogatási programja. Az EU itt jelentős összegeket tud közvetlenül a pályázó városoknak adni. Az önkormányzat összeáll építészekkel, digitális, kulturális szereplőkkel és együtt tervezik egy városrész rehabilitációját. Ebben a programban nyert mostanában támogatást Budapest XI. kerülete.

A zöld Budapest nem urbanista hóbort – az életben maradás a tét
Feneketlen tó (Fotó: Soós Bertalan)

Minden város másféle problémákkal harcol. Bécsbe évente 100 ezer ember érkezik, új lakásokat kell építeni. Budapesten más a helyzet, a lakosság csökken. Az új lakásépítések befektetési szándékkal jöttek létre.

Budapesten tehát nem annyira építészeti kérdés a várossal való foglalkozás. A létező városszövetet kell újragondolni. Nemcsak azt kell átgondolnunk, hogyan működik a város mint infrastruktúra, mint hardver, hanem inkább azt, hogy miként működik mint szoftver, hogyan zajlik az együttműködés az együtt élő emberek között.

Podcast:

Budapest rosszul áll a könnyen elérhető zöld területek terén. Nagyon rosszul áll a klímaadaptációban. Még mindig autópályák mennek keresztül a városon. Az életminőség javításához itt változtatnunk kell.

A biciklizés ellenségei azt mondják, hogy ezt a várost nem biciklizésre hozták létre. Egyetlen várost sem erre hoztak létre. És autózásra sem. Az egyensúlyokat kell megtalálni. Ezek az ügyek ellentmondásosak, vitatottak, de még ennél is komolyabb változásokra van szükség. Viharok jönnek, hatalmas hőség jöhet, el kell gondolkodni azon, hogyan fogunk életben maradni.

További kérdéseink, amelyekre választ kapunk:

  • Hogyan néz ki a modern európai ingatlanfejlesztés?
  • Hogyan lehet élhető, bérelhető lakáspiacot létrehozni?
  • Mit kezdhet egy urbanista a bulinegyed problémáival?
  • Mit lehet kezdeni az üres lakásokkal, épületekkel, iskolákkal?
  • Mely európai világvárosoktól tudna Budapest sokat tanulni?