Budapesti balkonkertészet és zöld életérzés

Az első lépés a környezetvédelemben, hogy az emberek fejében az értéksorrend átrendeződjön. „Ne azt mondjuk, hogy a legelső az autóút, utána a bolt, a parkoló, a negyedik helyen jön be a bicikliút és csak utána jön a fa.” Egy városban a zöld az emberekért van, tehát legyenek ők az első helyen, de meg kell érteniük, hogy saját érdekükben a természeti értékeknek a sor első felébe kell kerülniük.

Budapesti balkonkertészet és zöld életérzés

A podcastban szó esett arról, hogy a városi ember a közösségi kertekben és az erkélyeken tud egy kis zöld felülettel hozzájárulni ehhez a folyamathoz. McMenemy Márk szerint a konyhakertek csak hobbinak alkalmasak, hiszen egy négy fős családnak minimum 200-300 nm-re van szüksége az önellátáshoz, de olyan hobbi tud lenni, ami közelebb hoz a természethez, a föld tiszteletére tanít, és „semminek nem lesz olyan íze, mint annak, amit saját magadnak termesztettél.” Ráadásul brit tudósok szerint a termőfölddel való érintkezés szerotonin termelődést idéz elő. „A kertészkedés egy drog”- mondja Márk.

Podcast – hallgasd meg!

Budapesti balkonkertészet és zöld életérzés

Tanácsokat kapunk arról is, mit és hogyan ültessünk a balkonládáinkba, a babtól a fűszernövényekig. Az erkélyen kertészkedőknek üzenem, hogy a tujákat felejtsék el. Ha van olyan növény, ami nem való erkélyre, az a tuja.”

A podcastból kiderül még:
Miért fontos, hogy mit gondol a környezetvédelemről Budapest?
Mit tehetünk a környezetünkért minden faxni nélkül?
Mit kezdjünk a poloskákkal?
Mi az a két legfontosabb dolog, amit Bálint gazdától tanult Márk?