Csíkszereda utca (1182), Budapest XVIII.

Csíkszereda (ma Miercurea Ciuc, Románia)

Csíkszereda város Romániában, ma Hargita megye székhelye. Székelyudvarhelytől 52 km-re, keletre, a Csíki-medence középső részén fekszik.

Kereskedelmi utak kereszteződésénél alakult ki, mint szerda-napi vásárhely, innen származik a város neve is. Kialakulása a XV. század első felére tehető. Az első ismert hiteles okirat 1558-ból való, melyben Izabella királyné mentesíti a város lakosságát az adófizetés alól. Ekkor már mezővárosként említik.

Gróf hídvégi Mikó Ferenc – Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tanácsosa, Csík főkapitánya – a nevét viselő várat 1623-ban kezdte építtetni. A XVII. század második felétől Csíkszeredán több általános székgyűlést tartottak, ahol a székely szék konstitúcióit és határozatait hirdették ki. Az 1707-es gyűlésen határozták el, hogy Csíkszék és Háromszék közös követet küld II. Rákóczi Ferenchez.

Az 1848–49-es szabadságharc során Bem József Gál Sándort a székelyföldi csapatok főparancsnokává nevezte ki, aki főhadiszállását a Mikó várban rendezte be. 1849-ben Petőfi Sándor is felkereste a várost. A XIX. század közepén Csíkszereda megerősödött: hozzácsatolták a közeli Martonfalvát, 1891-ben pedig Csütörtökfalvát. A városon áthaladó vasutat 1897-ben adták át a forgalomnak.

1878-tól a trianoni békeszerződésig Csík vármegye székhelye volt. 1920-ban a Román Királysághoz került, a második bécsi döntés értelmében 1940. augusztus 30-án visszakerült a Magyar Királysághoz. A II. világháború után ismét Románia része lett. A városhoz 1920-ban hozzácsatolták Zsögödöt, 1959-ben pedig Csíksomlyót és Csíktaplocát. 1960-tól kezdődően a város gazdaságát az erőltetett iparosítás jellemezte.

Lakossága 1910-ben: 8044 lakosból 7877 magyar, 46 román, 61 német

Lakossága 2011-ben: 37 980 lakosból 31 278 magyar, 6633 román, 16 német

Érdekességek:

A Mikó-vár ma a Csíki Székely Múzeum. Ez Csíkszék legjelentősebb műemléke, történelmi nevezetessége.

A városhoz tartozik a csíksomlyói kegytemplom és kolostor, amely a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke.

A Hargitai Megyenapok – hagyományosan a csíksomlyói pünkösdi búcsú hetére időzített rendezvénysorozat, számos kulturális eseménnyel, Hargita Megye Tanácsa szervezésében.

Az Ezer Székely Leány Napja – a néptánc, népzene és népviselet július elején szervezett hagyományos seregszemléje.

A sörgyártás meghonosodása Csíkszeredában a XIX. század második felére tehető és az 1860-as években a Szudéta-vidék környékéről ide letelepedő Romfeld családnak köszönhető. Az új sörgyár az 1970-es években épült, és Csíkszereda nyugati ipari övezetében működik.

Csíkszeredában a jégkorong nagyon közkedvelt és elterjedt sport. A város jelenlegi egyetlen hokicsapata a Csíkszeredai Sport Club, amely Románia legerősebb csapatainak egyike, többször nyert már országos bajnoki címet.

Millenniumi templom néven vált ismertté Csíkszereda 2003-ra felépült új római katolikus temploma.  Erdélyben ez az ötödik templom, amely Makovecz Imre tervei alapján épült.

Képek , itt és itt

Képeslapok

Térképek és itt

Utcatörténet

A fővárosi Csíkszereda utca a XVIII. kerületben található, 1932 óta viseli az erdélyi település nevét.