Lélegzethez jutott a Nagysándor József utca

Annál azért már messzebb járunk, hogy fölháborodjunk vagy elcsodálkozzunk az autósok kiszorításán. Maguk az autósok is csöndes belenyugvással vették tudomásul, hogy a belvárost tehermentesítik, ez pedig nagyjából úgy történik, mint az V. kerületi Nagysándor József utcában.  – Rab László írása

Gyalogos és kerékpáros zónát alakítanak itt ki, az utcába már most sem lehet autóval behajtani. Pontosabban, a Bajcsy-Zsilinszky útról az utcácska legelején lévő mélygarázsba lehet csupán bekanyarodni, ezzel azonban véget is ért az autókázás. Az utcát, melynek burkolatát és díszítőelemeit az elmúlt évben felújították, végérvényesen visszakapták a gyalogosok.

Lélegzethez jutott a Nagysándor József utca
Utcakép az átadás előtt
Fotó: Rab László

A kicsiny utca a Bajcsyt és a Hold utcát köti össze, középütt keresztezi a Vadász utca, ott is javában zajlik a felújítás. Ez a keresztutca azonban nem lesz elzárva az autós forgalom elől. Olyannyira nem, hogy innen lehet például hátulról bemenni a Belvárosi (leánykori nevén Hold utcai) piacra, melynek közvetlen szomszédságában épül a környék új sportcentruma. Érdekes kettősség jellemzi majd a tipikus belvárosi zónát. A csakis sétálásra és biciklizésre lehetőséget adó Nagysándor József utca oldal irányból a Vadász utcán át éppen megközelíthető lesz, de arra, hogy autók terpeszkedjenek az utcában, itt többé már lehetőség nem lesz. Mondjuk, megállni és parkolni már a Hold utcán is eléggé illuzórikus. A környékben lakók szerint azok az idők már elmúltak, hogy az utcán lehessen tárolni az autókat. Aki itt lakik, annak ezzel is tisztában kell lennie.

A vendégek megoldják másként

Nem rossz azért csámborogni a Nagysándor József utcában. Azt ugyan nem mondhatjuk, hogy nagy élet volna itt, de ennek sokkal inkább oka a koronavírus-járvány, semmint az érdeklődés hiánya. Az utcácskában működő vállalkozók közül többen is a turisták teljes elmaradására panaszkodtak, ez az utca fenti részén lévő Luna éttermen már kifogott, az étterem, melynek ízléses utcai padjain meg lehet pihenni a nyári hőségben, bezárt és gazdátlanul árválkodik itt.

Lélegzethez jutott a Nagysándor József utca
Teázó bejárata
Fotó: Rab László

Nem zárt viszont be a kutyabarát teaüzlet, melynek tulajdonosa a Nádor utcából tette ide át a székhelyét. Minden bizonnyal arra számított, hogy a Belvárosi Piac külföldi vendégei teákból is szeretnének felpakolni. Az ízléses kis üzlet most azt várja, hogy megjelenjenek a vendégek, és a Hold utcai éttermekben elfogyasztott ebéd után vállalják a rövid sétát, mely esetleg átvezeti őket a Bajcsy zsúfoltabb forgatagába.

Lélegzethez jutott a Nagysándor József utca
A teázóban
Fotó: Rab László

„Gondolom, nincs abban semmi meglepő, hogy a kutyák nagyon jól jártak a forgalom megszüntetésével” – jegyezte meg egy kutyasétáltatásból visszatérő hölgy, aki születése óta itt él. „Mi magunk is kíváncsain figyeljük, hogy mi fog történni, annyira újszerű ez a próbálkozás. Egyben radikális is, de ezt máshogy valószínűleg nem lehet. Tiltó és korlátozó táblákkal itt már nem lehet sokra menni. Új arculatot kap a gyalogosoknak visszaadott utca. Ezt éppen üdvözölni is lehet.  „

Ebben mások is egyetértenek. A teaüzlet közvetlen szomszédságában dolgozik Pénzes Bea fodrász, a HairLock alkalmazottja. Azt kérdeztük tőle, nem idegesíti-e a kuncsaftjait, hogy ide autóval nem tudnak behajtani és parkolni.

Lélegzethez jutott a Nagysándor József utca
Pénzes Bea, fodrász
Fotó: Rab László

„A vendégek nagyon szeretik ezt, az pedig, hogy ide autóval induljanak el, már meg se fordul a fejükben” – mondta a fodrász, aki Törökbálintról jár be dolgozni a mutatós belvárosi szalonba. „Emberbarát kis utca lesz, már a fáknak is elkészítették a konténereket, ki fogunk tehát hamarosan zöldülni. Ide hozzánk gyalog kell jönni, ezt már mindenki tudja. Én nagyon élvezem, mert nyitva lehet a szalon ajtaja, nem kell attól tartani, hogy valaki itt járatja előttünk az autóját. Ennek csak örülni lehet. Noha még nem adták át, mert le vannak takarva a közlekedési táblák, de a cölöpök miatt már jó ideje nem lehet bejönni. Tudják és megtanulták a vendégek, megoldják máshogy az idejövetelt.”

Kontraszt a két szomszédos utca között

A kérdés most már az, mikor lesz igazi sétálóövezet a Nagysándor József utca. Kell majd ide egy-két ülőalkalmatosság, az üzlettulajdonosokat pedig rá lehet venni, nyugodtan tegyenek ki néhány széket, kicsike asztalt, amely mellett a vándor megpihenhet. Nem az a cél, hogy turisták ezrei hömpölyögjenek át a Bajcsy-Zsilinszky út és a Hold utca közti sétálóutcában, de a kényelmes gyalogos átjárás lehetősége máris élhetőbbé teszi a zsúfolt belváros ezen részét. A csönd különben döbbenetes. A Bajcsyn olykor több sávon zsúfolódó autóáradat szabad szemmel látható, de a zaj nem szűrődik be az aradi vértanúról elnevezett keskeny utcába (Nagysándor József őrnagyot kilencedikként végezték ki.). Miután autók fizikailag sem juthatnak be ide, a járókelők ennek megfelelően fesztelenül csevegnek a kapualjakban, a kutyák pedig lelkesen szaglásznak a frissen elhelyezett csatornafedelek körül.

Lélegzethez jutott a Nagysándor József utca
Az utca várja a járókelőket
Fotó: Rab László

Egy párhuzamos utcával odébb, a Szabadság térre vezető Bank utca mindkét oldalán autósor parkol, középütt egy vékony sávban poroszkál a nagyvárosi ember az autójával. Az óránkénti 5-600 forintos parkolási díj sem riasztja el az autósokat attól, hogy ne célozzák meg ezt a nehéz levegőjű, elegáns, és a normális időkben azért a turisták által is szívesen látogatott környéket.

Ezért is üdítő próbálkozás a rövidke Nagysándor József utca újra békebeli gyalogúttá történő visszaalakítása. Az utca XXI. századi karrierje azzal kezdődik, hogy aki erre jár, azt tapasztalja, hogy megint van hely. És újra lehet lélegezni.

Borítófotó: Rab László