TOP 5 Budapestről szóló gyerekkönyv

A BudapestKids oldalunkon megkérdeztünk titeket, és a segítségetekkel felkutattuk az 5 legklasszabb Budapestről szóló gyerekkönyvet. Fedezzétek fel a város számotokra új részeit, részleteit, vagy csak a már szeretett helyszíneket kicsit máshogy, mások szemszögéből, a kényelmes olvasó kuckótokból, majd járjátok be a mesék hőseinek útvonalait a valóságban is!

A lista szubjektív és semmi esetre sem rangsor. Örömmel vesszük további olvasnivalók ajánlását posztunkhoz írt kommentben

Top 1.
Bartos Erika: Brúnó Budapesten sorozat

A Móra Kiadó gondozásában megjelenő, 6 részesre tervezett, méltán népszerű sorozat tulajdonképpen egy (kis)gyerekes családoknak szóló, mesés és rendkívül gazdagon illusztrált, nagyon tömény útikönyv. A szüleivel a Balatonról Budapestre költöző, óvodásból iskolás korúvá cseperedő Brúnó kalandjainak nyomon követése során az egész fővárost bejárhatjuk, a szerző egyetlen érdekességet, látnivalót, játszóteret, kulturális vagy szórakoztató egységet, gyerekbarát vendéglátóhelyet sem hagy ki az elképzelt családi kirándulások során. Így van miből csemegézni, ha a valóságban bejárnánk Brúnóék néhány útvonalát. A könyvek nagyobb gyerekek, sőt a szülők számára is temérdek új és érdekes információt adnak a fővárosról. Mindenképpen kiemelendők az eredeti szakmáját tekintve építész Bartos lenyűgöző, részletgazdag épületrajzai, amelyekből a vaskos kötetek szinte minden oldalára jut egy-egy. A kötetekhez fényképes, játékos foglalkoztató füzetek is készültek.

TOP 5 Budapestről szóló gyerekkönyv
Fotó: BVA

Top 2.
Gévai Csilla: Amíg utazunk / Amíg zötyögünk

A gyerekek számára a fővárosi élet egyik legizgalmasabb területe a sokszínű közlekedés, a sokféle közösségi jármű; a sínen, villamos meghajtással, föld felett és föld alatt vagy éppen vízen való közlekedés. Sokszor maga az út, az utazás az igazi kaland számukra. Ez az insight az alapja a Pozsonyi Pagony által kiadot és Baranyai (b) András “nem lehet nem azonnal megszeretni” rajzaival illusztrált Amíg utazunk és folytatása, az Amíg zötyögünk könyveknek. A sokszínű budapesti közlekedés egyes formáit bemutató meseregényekben Doma, Panni és a fővárosunkban nyaraló kis eszkimó, Nanuk egy-egy igazából is bejárható útvonalon megy végig és fedezik fel Budapestet. A kötetekhez közlekedési kártyajáték is beszerezhető.

TOP 5 Budapestről szóló gyerekkönyv

Top 3.
Pásztohy Panka: Pesti mese

Pásztohy Panka szívmelengető meséjében egy vidéki kertes házból a fővárosban élő nagymamájához látogató kislány rácsodálkozásai révén új aspektusból tekinthetünk szeretett városunkra, a nagymamával közös felfedező útjai során járhatjuk be Budapestet. A Pozsonyi Pagony kiadásában megjelent kötet sorait a szerzőtől megszokott bájos rajzok illusztrálják.

A kiadó YouTube csatornáján belehallgathatunk-kukkanthatunk:

Top 4.
Berg Judit: Két kis dinó Budapesten

Némileg kilóg a sorból Berg Judit Két kis dinó sorozatának a fővárosban játszódó része, hiszen szereplői és cselekménye is sokkal inkább elrugaszkodott a valóságtól mint a fenti köteteké. Trikó és Nyamm egyenesen a zsírkréta korból érkeznek Budapestre, méghozzá vonattal. Ami a városban vár rájuk az viszont nem éppen egy lassú, vasárnapi, vezetett séta… a dinószakértő kisfiú, Matyi lesz legfőbb segítőjük. Az izgalmas, fordulatos történet rövid fejezetekből áll, így remek választás lehet első olvasóknak.

Top 5.
Két egér kalandjai: Bolyongások Budapesten

Aki ismeri a Két Egér Könyveket és a tündéri könyvesboltot a Ráday utcában, annak azért, aki még nem annak azért ajánljuk jó szívvel a város felfedezéséhez a két művelt kisegérről szóló mesekönyvet:
“A Múzeumi Egér és unokatestvére most nem a múzeumot járja be, hanem Budapest utcáit. A Múzeumi Egérről kiderül, hogy Budapestből legalább annyira felkészült, mint művészettörténeti kérdésekben. Az unokatestvér pedig szépírónak sem utolsó.” – olvashatjuk a keteger.hu-n.

TOP 5 Budapestről szóló gyerekkönyv

+1
Fekete Annamária: Sürgő-forgó Budapest – Így működik a főváros

Két éve megszületett az a gazdagon illusztrált, mozgalmas és hiánypótló könyv, mely a fővárost működtető cégek tevékenységét mutatja be. Olyan kérdésekre kaphatunk választ ebből az izgalmas böngésző könyvből, hogy „Honnan érkezik a tiszta víz a fürdőszobai csapba?”, „Hova viszi a kukásautó a szemetet?”, „Kik azok a hídmesterek?” vagy hogy „Miért baj, hogy vörösfülű ékszerteknősök élnek a Feneketlen-tóban?”. (Kiadó: Agave Könyvek)

TOP 5 Budapestről szóló gyerekkönyv