Vargyas utca, Budapest XX. (1204)

Vargyas (ma Vârghiș, Románia)

Vargyas falu Romániában, Erdővidéken, Sepsiszentgyörgytől 57 km-re északnyugatra. A történelmi és földrajzi Erdély része, a Magyar Királyság Udvarhely vármegyéjéhez tartozott.

A település nevét az azonos nevű patakról kapta, a szintén azonos nevű szoros (Vargyas-szoros) közelében található. Ez utóbbi természetvédelmi terület, barlangjai összesen 7410 méter hosszúak, sok természettudóst és kirándulót vonzanak a mai napig.

1332-ből való Vargyas első írásos említése, de területe legalább a római kor óta ismert – a limes maradványai találhatóak a település közelében.

A falu legjelentősebb családja a székely eredetű Dániel (Daniel) család volt, jeles írókat, költőket és politikusokat adva mind Erdély, mind a Magyar Királyság történetében. A község legjelentősebb műemléke a család ősi kastélya, az ún. Daniel-kastély.

A település 1920-tól Románia része, majd a második bécsi döntés értelmében visszacsatolták a Magyar Királysághoz. A háború végével ismét Romániához került. Ma Kovászna megyében, Bögöz községhez tartozik.

Lakossága 1910-ben: 1793 lakosból 1782 magyar, 7 román

Lakossága 2011-ben: 1647 lakosból 1612 magyar, 10 román

Érdekesség

A falu határában találhatók egy egykori kör alaprajzú vár nyomai, melyet a hagyomány Attila várának nevez, és székely-hun korabelinek tartja.

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet

A XX. kerületi Gubacsipusztán található Vargyas utca 1988 óta viseli a település nevét.