Zabola utca, Budapest XXII. (1222)

Zabola (ma Zăbala, Románia)

Zabola községközpont Romániában, Székelyföldön, Kézdivásárhelytől 7 km-re délre. A történelmi és földrajzi Erdély része volt, a Magyar Királyság Háromszék vármegyéjéhez tartozott.

Neve a zabla (lószerszám) szóból, illetve az ebből származó személynévből ered. Régóta lakott, határában bronzkori leleteket találtak. Feltehetőleg itt temették el az 1658. évi tatár támadás áldozatait.

Ősi birtoka az erdélyi Mikes családnak, 1466-ban már oklevélben említik. Legfontosabb látnivalója a Mikes-kastély, aminek a pontos építési ideje nem ismert: 1629-ben már biztosan állt, de feltehetőleg jóval korábban épült, illetve azt megelőzően is vár állt ott. A kastélyban született a Mikes család számos híres tagja. Egészen a második világháborúig a család birtokolta, amikor is kirabolták, majd a háborút követően államosították. 1995-ben kapta a család vissza, ezt követően felújították.

A település 1920-tól Románia része, majd a második bécsi döntés értelmében visszacsatolták a Magyar Királysághoz. A háború végével ismét Romániához került, ma Kovászna megyében, található.

Lakossága 1910-ben: 3166 lakosból 2650 magyar, 425 román

Lakossága 2011-ben: 3324 lakosból 1958 magyar, 862 román

Érdekesség

A kastélyban töltötte gyermekkorát Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc kamarása, a híres Törökországi levelek írója.

Képeslapok

Google-térkép

Utcatörténet

A XXII. kerületi Baross Gábor-telepen található Zabola utca 1999 óta viseli a háromszéki település nevét.