A hallásvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet az ÓDZ Beethoven Projektje

A 250 éve született zeneszerzőre emlékezve fókuszba kerül a hallásvédelem fontossága is, a koncerteken pedig külön eszközök segítségével igyekeznek átélhetővé tenni a zenét a hallássérültek számára is.

Különleges eseménysorozatra készül a nyár utolsó napjaiban az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezető karmester irányításával. Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából ugyanis nem csak a világ egyik leginkább meghatározó zeneszerzője előtt szándékoznak tisztelegni, de az ő elhíresült halláskárosodása nyomán külön szeretnék felhívni a figyelmet a hallásvédelemre is – erre pedig külön programpontokban készülnek az egyébként is izgalmas zenei felhozatal mellett.

A hallásvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet az ÓDZ Beethoven Projektje
ÓDZ társulati fotó
Fotó: Posztós János

A Szól a pálca – Beethoven 250 sorozat keretében ugyanis két estén át speciális hallásteszteket is elvégeznek az ép hallásúak számára a koncertek előtt. Ezek során audiológusok vizsgálják majd az ún. „banánteszt” (Ling-teszt) segítségével azt, hogy a delikvensek jól hallják-e az összes frekvenciát. Emellett tartanak egy különleges koncertet kifejezetten hallássérültek számára, amely alatt a hallássérülteket segítik a zene átélésének megtapasztalásában, speciális szervezési módszerek és eszközök segítségével.

„Mint az első, februári koncertünkön is kiderült, ezek az alkalmak arra is lehetőséget adnak a hallássérülteknek, hogy átéljék azt a fajta közösségi élményt, amelyet csak az élő előadóművészet megtapasztalása képes adni. Többen életükben először jártak klasszikus zenei eseményen, és számunkra is megható volt, amikor a siket gyerekek és felnőttek beültek a zenekarba, megfogták a hangszereket, és látszott az arcukon, hogyan jut el hozzájuk Bethoven csodálatos zenéje” – mesélte Hámori Máté karmester, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője.

A hallásvédelem fontosságára is felhívja a figyelmet az ÓDZ Beethoven Projektje
Hámori Máté
Fotó: Ritter Doron

A karmester az előadások során jeltolmács segítségével beszél majd Beethoven zenéjének titkairól, miközben a hallássérültek számára fizikális közvetítő eszközöket és különleges kontakt-hangszórókat helyeznek el, hogy azok is minél teljesebben élhessék át a zene mindent átható élményét, akik az ép hallásúak számára megszokott hangokat nem érzékelhetik.

A Beethoven Projekt programja:

2020. augusztus 27. és 30. 19.00: Fel/Meg/Ki szabadulás (BMC) – hallásvizsgálattal!

2020. augusztus 28. 10.00: Beethoven Projekt hallássérülteknek (BMC)

2020. augusztus 28. és 29. 19.00: Szétszakított szabályok (BMC)

Izgalmas videóanyag a Beethoven Projektről:

A zenekar emellett már meghirdette őszi évadát is, amelyről minden információ megtalálható a honlapjukon!