Látogatható épületek jelentkezését várja a Kulturális Örökség Napjai 2020

A komoly múltra visszatekintő rendezvény során mindenki számára ingyenesen látogathatóvá válik számos fővárosi épület, nagyban segítve az épített, régészeti és természeti örökség széleskörű bemutatását. Most ehhez várják a szervezők különféle helyszínek jelentkezését.

A Kulturális Örökség Napjainak szervezői olyan partnerek jelentkezését várják a 2020-as eseménysorozatra, amelyek megnyitják értékes, érdekes épületük kapuit a kíváncsi tömegek előtt szeptember 19-20. hétvégéjén. A helyszíneknek lehetőség szerint érdemes épületvezetést is tartaniuk, illetve több épületet bemutató tematikus sétát szervezniük egyedi programként, a helyszínek minél átfogóbb és izgalmasabb megismertetése érdekében.

Ezek során a felhívás alapján érdemes külön említést tenni az épületek komolyabb helyreállításairól, restaurációiról, illetőleg az örökség megőrzésének, megújításának szükséges folyamatairól. A felhívás külön kitér azon csatlakozókra is, akik szívesen mutatnák be az új épületek, a jövő örökségének létrehozása mögött megbúvó gondolatokat, szándékokat, koncepciókat.

Látogatható épületek jelentkezését várja a Kulturális Örökség Napjai 2020

Az idei év viszontagságai azonban több izgalmas újítást is hoznak a rendezvény koncepciójába. Ennek keretében 2020-ban nincs meghatározva központi téma, a szervezők bármilyen helyszín jelentkezését szeretettel várják, amely az általános feltételeknek megfelelve szeretne programot szolgáltatni az érdeklődőknek.

Ez természetesen legalább 4 órás rendelkezésre állást jelent az épületeken belül a kedvező megismerés reményében – viszont a koronavírus helyzetre reflektálva a szervezők szívesen mutatnak be virtuálisan is épületeket a honlapjukon. Hasonló okokból kifolyólag idén nem terveznek nyomtatott programfüzetet, az események mindössze online lesznek elérhetők.

Látogatható épületek jelentkezését várja a Kulturális Örökség Napjai 2020

Ehhez és a jelentkezéshez rendkívül fontos tudni, hogy az eddigi honlap és a központi email cím megváltozott: idén a szervezők az http://oroksegnapok.gov.hu/ címen érhetők el, míg a hozzá tartozó email cím a szerkesztoseg@oroksegnapok.gov.hu lett, erre a címre várják a helyszínek jelentkezését is szeptember 13-ig.

A Kulturális Örökség Napjai a European Heritage Days magyarországi eseménysorozata, amelyet ötven országban rendeznek meg. Az eddigi hétvégék során rendkívüli népszerűségre tett szert a hazai rendezvényfolyam, amelynek során érdeklődők tízezrei ünneplik vendéglátóikkal együtt az épített, természeti és régészeti örökséget.