Születésnapi sorozattal indít a Fonó

A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának. Hagyományosan a Fonó Szerda táncház kezdi a sort, amelyen Szalonna és Bandája muzsikál koncertet és táncházat, lesz Kamaracsütörtök a ZitheRandommal, Szlama Lászlóval, a Dalindával és a Babrával, amelyet a Babra táncháza követ. Pénteken első sorban a duóké lesz a főszerep, többek között, Herczku Ági-Nikola Parov, Borbély Mihály-Dresch Mihály, Porteleki László-Porteleki Áron, Lakatos Róbert-ifj.Csoóri Sándor ‘Sündi’, Szokolay Dongó Balázs-Geröly Tamás, valamint a Branka Trió is színpadra lép, 19-én pedig Balogh Kálmán-Lukács Miklós koncertje és a Karaván Família és barátai várják a közönséget. Minden este táncház követi a koncerteket, pénteken a Szászcsávási zenekar, szombaton pedig a Csángálló muzsikál majd, ameddig bírja a közönség lába!

1995 őszén megnyílt egy hely a Sztregova utcában egy gyárnegyed közepén tele szeretettel, elhivatottsággal és persze zenével, ahova negyedszázada mindig jó bemenni. Nemcsak azért, mert jó zenék szólnak, és mert élő zenére lehet táncolni, hanem azért, mert olyan a Fonó, mint a mi falunk: oda hazaér az ember, a határon túli adatközlők éppúgy, mint a városi táncházi közeg, a világzene közönsége, vagy a jazzrajongók és persze a zenészek, táncosok, akiknek köszönhetően ilyen friss és élő a ház. Az ember rendszerint napközben is belebotlik egy próbába, nincs backstage-büfé: este együtt lehet kikérni a sört a zenészekkel és a pultos már tudja is: „a szokásosat”. Nincs este, hogy ne találkoznánk ismerőssel, mert a Fonóban tényleg rájövünk, hogy milyen kicsi is a világ.

A Fonó falát a nyáron kiütötték, így létrejött egy teljesen szabadtéri, illetve egy félig nyitott koncert- és táncházi tér, amit már a nyár folyamán birtokba vett a közönség. Ezzel párhuzamosan új gépészeti rendszert is beszereltek, hogy mindig friss levegővel várhassa az érdeklődőket kint és bent egyaránt.

Születésnapi sorozattal indít a Fonó

Néhány gondolat a 25 éves Fonóról:

„A Fonót a határtalan kulturális koncepciók bölcsőjeként élem meg. A feladatunk keresgélni, a magyar kultúra rétegeiben, támogatni, felfedezni, elengedni az alkotókat és megteremteni
az ehhez szükséges hátteret.”
(Horváth László ügyvezető igazgató)

„A Fonót azért alapítottuk, hogy legyen egy hely, ahol össze lehet jönni. Azt szeretném, ha mindenkinek lenne lehetősége a „kulturális” áradat mellett megismerni és választani azt, amit a sajátjának tekint, ami neki kapaszkodót ad.” (Lukács József Lujó alapító, tulajdonos)

„A Fonó számomra azt testesíti meg, amit magam is vallok: a népzene, a jazz és a kortárs zene egységét.” (Lukács Miklós cimbalomművész)

„Akkora örömöt jelentett a Fonó Budai Zeneház megalakulása még kétszázötven kilométer távolságból is, hogy rögtön muszáj volt jönnünk “ (Bognár Szilvia énekesnő a Mandinernek)

Születésnapi sorozattal indít a Fonó

A Fonó25 Folkfőváros programja:

2020. szeptember 16. szerda
Fonó Szerda Koncert és Táncház
20:00 Szalonna és Bandája

2020. szeptember 17. csütörtök
Kamara Selection
20:00 Bojta Zsuzsanna & ZitheRandom
Szlama László-Bergics András Duó
Dalinda
Babra
22:30 Babra táncház

2020. szeptember 18. péntek
Duó Selection
20:00 Borbély Mihály-Dresch Mihály
Branka Trió
Porteleki László-Porteleki Áron
Herczku Ági-Nikola Parov
Szokolay Dongó Balázs-Geröly Tamás
Lakatos Róbert-ifj.Csoóri Sándor ‘Sündi’
22:30 Szászcsávási Zenekar

2020. szeptember 19. szombat
Fonó Selection
Balogh Kálmán-Lukács Miklós koncert
Karaván Família és barátai koncert
22:30 Csángálló