Gyerekekkel, fenntarthatóan a városban – 10 TIPP

Városi szülőkként sem bújhatunk a “van elég bajunk” mögé (még ha ez igaz is), hiszen a felelősség a miénk is, ráadásul a gyerekeink jövője a tét. Nagyon hosszú listákat lehetne írni az igazán könnyen és nagyobb erőfeszítéssel, lemondással felvehető klímabarát szokásokról. Most kimondottan az urbánus (kis)gyerekesek életébe szuper könnyen beilleszthető 10-et választottunk ki, amelyek révén a kölykök is bevonhatók a családi zöldülésbe.

  1. Annyit vegyünk, amennyit megeszünk!
    Ezt az alapszabályt nem csak étkezéskor érdemes bevezetni, avagy sokszor keveset szedni, hanem vásárláskor is. Sokaknak bevált módszer a jó öreg bevásárló lista, amelyhez szigorúan ragaszkodva elkerülhető az impulzusvásárlás a boltok színes polcai között. Jó móka és hasznos életre nevelési lecke lehet a gyerekekkel közösen elkészíteni a listát, akár rajzokkal, amely alapján a boltban akár ők vezényelhetnek.
  1. Bringázzunk a munkába és bringázzunk a suliba, oviba is!
    A kerékpár átlagos hétköznapi távokon verhetetlen. És persze egészséges, remek mozgásforma nap mint nap tekerni egy jót.
Gyerekekkel, fenntarthatóan a városban – 10 TIPP
Fotó: Soós Bertalan / BVA
  1. Gazdálkodjunk okosan a hulladékkal is!
    A szelektív szemétgyűjtés már a legtöbb háztartásban alapvető, de sosem késő elkezdeni, fejlődni pedig mindig lehet ebben is. Az ismétlés pedig sosem árt:
    Mi dobható a sárgafedelű kukába?
    Mi dobható a kékfedelű kukába?
    Ezek az FKF-plakátok a gyerekek számára is érthető módon segítik a helyes szelektálást, érdemes az otthoni és a társasházi hulladékgyűjtőkhöz is kiragasztani és velük együtt böngészni, mikor melyik tárolót használjuk.
  1. Emeljük a tétet: komposztáljunk!
    Ha a papír, műanyag és fém hulladék szelektálása már a kisujjunkban van, akkor a szerves hulladékot is elkezdhetjük külön gyűjteni és akár egy saját kis házi komposztálóval is megpróbálkozhatunk, vagy társasházi komposztáló telepítését is kezdeményezhetjük. De talán a legegyszerűbb, a legközelebbi közösségi kertbe, komposztálóba hordjuk el 2-3 naponta, a családi levegőzés alkalmával. Ha 2-3 hetente egy üveggyűjtőt is útba tudunk ejteni, akkor már igazán a bolygó kapitányainak érezhetjük magunkat!
Gyerekekkel, fenntarthatóan a városban – 10 TIPP
Fotó: Soós Bertalan / BVA
  1. Minden csepp számít!
    Ne csak magát a kézmosást vegyük komolyan (bár ez most mindennél fontosabb), hanem azt is, hogy a szappanozás idejére zárjuk el a csapot, ne folyassuk a vizet! Jól lehet hatni a gyerekekre, könnyebben megértik, megérzik a dolog súlyát, ha ilyenkor a vízi állatok érdekeit hangsúlyozzuk (avagy síró halacskákat emlegetünk).
    A gyerekek esti fürdő vizében pedig egész nyugodtan megfürödhet az egyik szülő is.
  1. Mossunk takarékosan!
    Ha már víz, akkor a mosásról sem feledkezhetünk meg. Ugye nálatok is minden nap pörög a masina? Akár többször is, igaz? Gyerekekkel ez így megy. Adjunk egy esélyt az alacsonyabb hőfoknak és a környezetkímélő mosószereknek! Öblítő sem kell (mindig)! Ha hiányzik az illatozás, bátran ki lehet próbálni az enyhén ecetes víz + pár csepp illóolaj kombót!
  1. Hello Húsmentes Hétfő!
    Egy-két nap a héten mindannyiunknak belefér, amikor nem fogyasztunk húst. Tűzzünk ki egy konkrét napot, amikor tudatosan odafigyelünk erre!
  1. A használt mindig jobb!
    Hátborzongató belegondolni, milyen temérdek holmival tömtük már tele a civilizált világot. Nem véletlenül pörgött fel a használt termékek piaca az elmúlt években. A felhalmozott és egyáltalán nem vagy alig használt, ill. a már több generációt prímán kiszolgált, békebeli, masszív cuccok tömkelegéből válogathatunk a Marketplace-en és a többi apróhirdetési felületen. Ruhák, bútorok, játékok, könyvek és még sorolhatnánk hány területen érdemes előbb felcsapni a közösségi adok-veszek bugyrokat, mielőtt új holmit vásárolnánk.
    Mi is adjunk túl a megunt vagy a sosem használtan a szekrényben lapító holmikon! Egyrészt mert fellélegzik utána az otthonunk, másrészt mert így másoknak kínálunk számukra értékes használt holmit. Ezekbe a szanálásokba is érdemes bevonni a kicsiket, legyen az ő életük része is ez a körforgás!

  2. El a zacskókkal, elő a szütyőkkel!
    Vásároljunk csomagolásmentesen! A gyerekek odáig lesznek a sikkes kis vászon zsákocskákért, amiket akár közösen ki is díszíthettek és amelyekbe a mosolygó almákat, csengő barackokat és szóló szőlőket pakolhatják a piacon. Például az 5 kedvenc családbarát termelői piacunk egyikén.
  3. A kevesebb több!
    Ez a bölcsesség az élet majd’ minden területén igaz, érdemes a gyerekeket már jó korán erre nevelni. Nem szükséges például az életünk minden állomásán venni valami tárgyi dolgot emlékbe. Iszonyú felszabadító érzés elhagyni a kényszer porfogó vásárlást. Ha egy-egy kirándulást, kimozdulást megelőzően előre tisztázzuk, hogy nem fogunk venni semmit, hiszen már mindenünk megvan, és a környezetünket így tudjuk kímélni, inkább eszünk majd egy finom fagyit valahol, akkor erre a megegyezésre hivatkozva ők is könnyebben elfogadják majd az ajándékbolthoz érve a “nem”-et.
    Az instant örömszerzésről sokszor a nagyszülőket a legnehezebb leszoktatni. De lehetséges! Adhatunk nekik tippeket, mit hozzanak a műanyagba gondosan becsomagolt műanyag játékok helyett: könyveket, foglalkoztató füzeteket, netán egy-egy találós kérdést minden alkalommal.

Borítófotó: Soós Bertalan / BVA