Különleges német filmek a Művész moziban és online

A Szemrevaló | Sehenswert Filmfesztivál keretén belül október 1-4. között négy német nyelvű filmet vetítenek a budapesti Művész moziban. A vetítések utáni napon minden film alkotógárdájával megnézhető egy-egy beszélgetés is az események Facebook oldalain, ráadásul október 5-8. között a Távmozin keresztül az ország egész területéről elérhetők lesznek online is az alkotások.

2020. október 1-4. között a budapesti Művész moziban vetítik Burhan Qurbani Berlin, Alexanderplatz című filmeposzát, a Végzet és kezdet című drámát, a Gipsy Queen című, megrázó erejű alkotást Tobias Morettivel a főszerepben és a Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című csupaszív vígjátékot. A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár kilencedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal.

Különleges német filmek a Művész moziban és online
Részlet a Berlin, Alexanderplatz c. filmből

A fesztivált Burhan Qurbani feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető filmje nyitja, egy komor utazás „a lélek sötét éjszakájába“. A 21. századba helyezett, sűrű atmoszférájú Berlin, Alexanderplatz az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt, amelyet október 1-jén 19 órakor vetítenek a budapesti Művész moziban. Október 2-án 19.00-kor egy könnyebb, mégis drámai alkotás, a Végzet és kezdet című film lesz látható, amelyben két újonnan találkozott szerelmesnek olyan furcsa érzése támad, mintha valahonnan már ismernék egymást – de nem sejtik, mi lehet az, ami összeköti őket.

A Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba című filmben Motti az egyetemen beleszeret egy nem zsidó lányba, amit ortodox anyja tragédiaként él meg, a srác pedig ennek ellenére elindul az önállóság és a függetlenség felé. A Thomas Meyer azonos című regénye alapján készült csupaszív vígjátékot október 3-án 19.00-tól vetítik a Művészben. Végül október 4-én 19 órakor szintén a Művész mozi tűzi műsorára a Gipsy Queen című, megrázó erejű alkotást. A film főszereplője, Ali egy büszke, bátor fiatal nő, akit apja kislány korától azért edzett, hogy egyszer világbajnok boxolóként kitörhessen romániai nyomorúságos körülményeik közül. Egy véletlen folytán visszatalál a boxhoz, ami viszont az egész család életét felforgatja.

Különleges német filmek a Művész moziban és online
Részlet a Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba c. filmből

Az alkotókkal a filmjük vetítését követő napon a fesztivál FB-oldalán sugároznak beszélgetéseket.
Október 5-8. között a Távmozin keresztül az egész ország területéről online is megtekinthetőek a filmek, emellett október 2-5. között Debrecenben, október 6-9. között Szegeden, október 14-17.-között pedig Pécsett vetítik majd a filmeket a fesztivál partnermozijaiban. Jegyek elővételben már kaphatóak.

A fesztivál teljes programja: www.szemrevalofesztival.hu           
A fesztivál Facebook oldala: facebook.com/szemrevalo

Különleges német filmek a Művész moziban és online
Szemrevaló | Sehenswert Fesztivál