X. Mozinet Filmnapok a Puskinban

Október 22-25. között rendezik meg összesen 15 városban a X. Mozinet Filmnapokat. Az eseményen nyolc olyan filmet vetítenek hetekkel a hivatalos premierjük előtt, Budapest mellett számos magyar nagyvárosban, amelyek a világ legrangosabb fesztiváljain is kiemelkedően teljesítettek. A vetítések után több alkalommal kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek olyan szakmai személyiségekkel, akik közvetlenül kötődnek az adott filmek tematikájához. Emellett a Cinego oldalán kedvezményesen nézhetők meg az elmúlt 9 év sikerfilmjei is.

Három napon át, összesen 15 magyarországi városban rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat, amelyen a legnevesebb filmfesztiválokat végigturnézott, kiemelkedő művészeti értékkel bíró magyar filmművészeti alkotásokat láthatják az érdeklődők. Érkeznek filmek a Sundance-ről, a Velencei Filmfesztiválról vagy Cannes-ból is, különleges lehetőséget nyújtva arra, hogy hetekkel a magyarországi premier előtt, exkluzív beszélgetésekkel keretezve nézhesse meg a hazai közönség.

A X. Mozinet Filmnapok előzetese

A Sundance-et megjárt Wendy a négy Oscar-díjra jelölt Benh Zeitlin-nek, A messzi dél vadjai rendezőjének új filmje. Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár a 77. Velencei Filmfesztiválon debütált, amelyben egy tinédzser lány betegsége és első szerelme a főszereplő. A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik:Burhan Qurbani rendező feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozijában teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét.

Kiemelkedően izgalmasnak ígérkezik a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje, a DAU., amelynek során több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét, hogy újrateremtsék egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet környezetét. A filmanyagból először bemutatásra kerülő DAU. Natasaa 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert.

X. Mozinet Filmnapok a Puskinban
DAU. Natasa (Forrás: IMDB)

A Berlinalén debütált Sarlatán című film egy milliókat gyógynövényekkel kezelő figura életét tárja elénk, a Gunda pedig különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket – a vágóhídi sertések szemszögéből, az Oscar-díjas Joaquin Phoenix produceri munkájával. Cannes-ból is két film érkezik: A beszéd az év francia vígjátékmeglepetése, a Sweat pedig egy intenzív filmes betekintés a mai közösségi média árnyoldalaiba.

A filmvetítéseket több ízben kerekasztal-beszélgetések vagy közönségtalálkozók teszik majd színesebbé, ahol az érdeklődők olyanokkal beszélgethetnek, akiknek szakterülete közvetlenül kapcsolódik az adott filmek legfontosabb mondanivalójához vagy konfliktusterületéhez. Így az Amíg tart a nyár vetítése után Demetrovics Zsolt addiktológus és Kánya Kinga gyászterapeuta szavait hallgathatjuk meg, a Berlin, Alexanderplatz után Zentai Lilla, a Menedék Egyesület munkatársa mesél, a DAU. Natasa tapasztalatairól pedig Kolozsi László kritikus beszélget Sz. Bíró Zoltán Oroszország-szakértővel és Tamás Gáspár Miklós filozófussal. A Cannes-ból érkező A beszéd és a Sweat vetítéseit pedig egy jó hangulatú beszélgetés zárja le Kormos Anett humorista-újságíróval és Szirmai Gergely videóbloggerrel.

X. Mozinet Filmnapok a Puskinban
Sweat (Forrás: IMDB)

Budapesttel együtt több magyar nagyvárosban is vetítik a filmeket a fesztivál időtartama alatt, lehetővé téve azt, hogy azok is részesülhessenek az élményből, akiknek nem áll módjában a fővárosba látogatni ebben a pár napban. Így a Puskin mellett az alkotások megtekinthetők Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém adott filmszínházaiban is.

A vetítések mellett az otthoni időtöltések kiteljesítésére is gondoltak a szervezők, a Cinego oldalán ugyanis egységes, 500 Ft-os áron nézhetők meg az elmúlt kilenc évben a Mozinet Filmnapokon megjelenő alkotások, egészen a fesztivál kezdetéig.

A Mozinet Filmnapok részletes programja itt található.

A Cinego-n a kedvezményes filmek listáját itt lehet böngészni!

(Borítókép: Amíg tart a nyár – Forrás: IMDB)