Nagykörút újragondolva

Nagykörút újragondolva

Ahogy ősz elején bejelentette a város vezetése, idén a városlakókkal közös gondolkodás, átfogó tervezési folyamat indul a Nagykörút jövőjéről. Most a legfontosabb kérdéseket és válaszokat foglaljuk össze.

1) Mi készül a Nagykörúton?

Bár a nyáron már sok szó esett a Nagykörúti ideiglenes kerékpársávokról, most nézz velünk távolabbra, és gondolkodjunk arról, hogy merre kell tovább fejlődnie a Nagykörútnak! A járványhelyzet nyomán kialakított kerékpársávokkal kapcsolatos párbeszéd rávilágított arra, hogy a Nagykörút jövője sokakat érdekel és sokak számára fontos. A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz élhetőbb város kialakítása – melynek egyik fontos helyszíne a Nagykörút.

Hogy mit is jelent az élhetőség a Nagykörút szempontjából? Nézd meg ezt a videót és közelebb kerülsz a válaszhoz!

A Nagykörút fejlesztése túlmutat a közlekedési problémákon, ezért a Fővárosi Önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, melynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető városi tengely kialakítása. Olyan helyszín, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, felfedezni, boltot üzemeltetni.

Mindezt a Nagykörút humanizálásával, a közterületek újraosztásával, minőségi és gyalogosbarát kialakításával, zöldfelületi megújításával lehet elérni. A Fővárosi Önkormányzat a Nagykörút élhető megújításához széles körű részvételiséggel készülő tervezést indít. Első körben egy koncepcióterv és intézkedéscsomag készül, melynek kialakításában számítunk minden budapesti véleményére.

2) Miért éppen a Nagykörút?

Budapest egyik legjelentősebb történeti tengelyének születése egybeesik Budapest, mint Magyarország fővárosa és mint európai nagyváros létrejöttével. A körutat megálmodó szakemberek és politikusok törekvése az volt, hogy a Nagykörút az 1896-os millenniumi évfordulóra elkészüljön. A párizsi mintára tervezett körút nagy része az ünnepségekre ki is épült, 1896. nyarán hivatalosan is átadták.

A gyors kiépülés páratlan stílusegységet hozott létre, mely miatt a Nagykörút máig nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően értékes városépítészeti téregyüttes. A több mint 120 éve kiépült körút közlekedési szerepe mellett széles gyalogos felületeivel és nívós üzleteivel kezdettől fogva Budapest egyik legmagasabb presztízsű „főutcája” volt.

Teréz körút az Erzsébet körúttól nézve, előtérben a Király utcai kereszteződés az 1890-es években. (Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei)

Mára azonban a Nagykörút régi fénye megkopott: az üzletek vásárlóerejét a ’90-es évektől kezdve sokasodó körúti plázák szívták el, ezért sok üzlethelyiség áll üresen; miközben az autóforgalom okozta zaj- és levegőszennyezés miatt a Nagykörút élhetetlenné vált, ezért a sétálás és bevásárlás céljára eleve kellemetlen. A közterületek és a patinás épületek megújítása elmaradt, ami miatt az ingatlanok piaci értéke csökkent. A levegőszennyezés és a szűkülő élettér miatt a körúti fák állapota is folyamatosan romlik.

Fotó: Soós Bertalan

A megújítási koncepció a teljes Nagykörútra készül: a körutat kerületenként szakaszokra oszthatjuk, amelyek elnevezésükben eltérnek egymástól, egységes karakterük azonban értéket képvisel, amely megőrzését a jövőkép kialakításánal is figyelembe kell venni. Az utca szintjén a teljes keresztmetszet faltól-falig való újragondolása megtörténik a most induló tervezés keretében.

A Főváros célja a belváros élhetőségének javítása, annak érdekében, hogy a belváros vonzó lakó- és munkakörnyezet legyen. Az élhető belváros megteremtéséhez kapcsolódik a Nagykörút megújítása, régi fényének visszaállítása, amely több zöldfelületet, kényelmesebb közlekedési lehetőséget és színvonalas üzleteket eredményez.

3) Milyen mérföldkövei vannak a koncepció kialakításának?

A tervezési folyamat 2020. őszén indul és 2021. tavasz végére készül el a koncepció, amely megalapozza a fejlesztési munkákat. A Nagykörút élhető megújításának tervezését három nagyobb lépésre osztjuk:

  • Elsőként megvizsgáljuk a Nagykörút múltját és jelenlegi állapotát. Feltárjuk azt, hogy mik voltak a körút építésének okai, milyen szerepet szántak neki és miért működött jól korábban. Ezt követően a jelenlegi állapot alapos feltérképezése következik, bemutatva a megőrzendő értékeket és közösen megkeresve azokat a problémákat, amelyek javításával a Nagykörút jobb hellyé válhat.
  • Második lépésként közösen kijelöljük azokat a célokat, amelyek meghatározzák a Nagykörút jövőképét.
  • Harmadik lépésben pedig a jövőkép alapján kidolgozzuk azokat az tennivalókat (intézkedéseket, projektjavaslatokat, ösztönzőket), amelyek segítenek elérni és megvalósítani a közös víziónkat.

A koncepciót a Fővárosi Önkormányzat szakcégeiből álló tervezőcsapat készíti. A Főváros célja, hogy a szakmai tervezés a civil szervezeteket, lakosságot bevonva, az érintettek folyamatos bevonásával és tájékoztatásával alakuljon ki a koncepció. Ahogyan eddig is, a Nagykörút jövőjének megtervezésekor is az átláthatóság és részvételiség kiemelt prioritást jelent számunkra. Mindez azt jelenti, hogy a készülő munkáról folyamatosan beszámolunk a honlapon, továbbá a jövőkép kialakításához számítunk mindenki – a körúton és a környéken élő emberek, körúti kereskedők, a Nagykörúton közlekedők, valamint a szakmai és civil szervezetek és érintett kerületi önkormányzatok – konstruktív véleményére.

Ezek megismeréséhez az ötleteket és javaslatokat széles körben elérhető online kérdőívek, illetve – a járványhelyzetet figyelembe véve offline vagy online – tematikus „workshop-ok” formájában gyűjtjük be, amelyeket beépítünk a készülő koncepcióba. A koncepció közös kialakítását követően kezdődhetnek meg a részletes tervezési munkák, majd a megvalósítás.

4) Mi lesz a tervezést követően? Hogyan fog mindez megvalósulni?

A közös tervezés során lefektetett elvek alapján készülnek majd a megvalósításhoz szükséges műszaki tervek, ezek birtokában indulhat el a tényleges megvalósítás. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy mindez hosszabb, ütemezett és egymásra épülő folyamat, amelynek megvalósításában a Főváros mellett számos más szervezet is érdekelt és érintett.

Különösen fontos partnerek a kerületi önkormányzatok, azért is, mert a Nagykörút megújításának célja nem csak magának a körútnak, de a csatlakozó utcák, városrészek élhetőségének a javítása is. A Nagykörút megújításában nem csak az önkormányzatok, hanem a körút menti üzletek, ingatlanok tulajdonosai is érdekeltek – nélkülük a körút kereskedelmi megújulása nem képzelhető el.

Fontos látnunk azt is, hogy a Nagykörút nem csak Budapest egyik ikonikus útvonala, hanem a XIX-XX. század fordulóján dinamikusan fejlődő magyar főváros egyik szimbóluma is. A Nagykörút közös nemzeti kincsünk, éppen ezért a Nagykörút komplex megújítása során a Főváros – ahogyan 150 évvel ezelőtt, úgy most is – számít a Kormány támogatására is.

fotó: Soós Bertalan

5) Hogyan lehet bekapcsolódni a fejlesztési koncepció kidolgozásába?

A projekt tematikus oldalán  követhetők a tervezéssel kapcsolatos legfrissebb információk. A Nagykörúttal kapcsolatos történetek és érdekességek mellett a tervezési folyamatról, a kérdőívekről és a workshopokról is itt találhatsz aktuális híreket és beszámolókat.

Október 27-től november 11-ig tartottaz első online kérdőív a Nagykörút jövőjével kapcsolatban. Ez idő alatt több, mint 4200-an mondták el, hogy milyennek képzelik el a Nagykörút jövőjét. Az eredmények ide kattintva érhetőek el.

A kérdőív mellett várjuk a szakmai és civil szervezetek jelentkezését is, akik a helyszínhez való kapcsolatuk, szakértelmük, vagy egyéb szempontok szerint kapcsolódnak a Nagykörút komplex megújításához. A szakmai és civil szervezetekkel közös szakmai workshop sorozat indul, amellyel célunk, hogy a tervezési folyamat konstruktív szakmai párbeszéd, ötletelés és vita mentén új ötletekkel és impulzusokkal gazdagodjon.

Kövesd Budapest Városháza és az ÉnBudapestem Facebook oldalát, ahol a Nagykörút mellett sok más aktuális információt találsz a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban.

Fotó: Soós Bertalan

Borítókép: BKK/ Nyírő Simon