Nagykörút újragondolva

Ahogy ősz elején bejelentette a város vezetése, idén a városlakókkal közös gondolkodás, átfogó tervezési folyamat indul a Nagykörút jövőjéről. Most a legfontosabb kérdéseket és válaszokat foglaljuk össze.

1) Mi készül a Nagykörúton?

Bár a nyáron már sok szó esett a Nagykörúti ideiglenes kerékpársávokról, most nézz velünk távolabbra, és gondolkodjunk arról, hogy merre kell tovább fejlődnie a Nagykörútnak! A járványhelyzet nyomán kialakított kerékpársávokkal kapcsolatos párbeszéd rávilágított arra, hogy a Nagykörút jövője sokakat érdekel és sokak számára fontos. A Fővárosi Önkormányzat célja egy egészségesebb, biztonságosabb, tisztább és zöldebb, azaz élhetőbb város kialakítása – melynek egyik fontos helyszíne a Nagykörút.

Hogy mit is jelent az élhetőség a Nagykörút szempontjából? Nézd meg ezt a videót és közelebb kerülsz a válaszhoz!

A Nagykörút fejlesztése túlmutat a közlekedési problémákon, ezért a Fővárosi Önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, melynek célja a körút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető városi tengely kialakítása. Olyan helyszín, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, felfedezni, boltot üzemeltetni.

Mindezt a Nagykörút humanizálásával, a közterületek újraosztásával, minőségi és gyalogosbarát kialakításával, zöldfelületi megújításával lehet elérni. A Fővárosi Önkormányzat a Nagykörút élhető megújításához széles körű részvételiséggel készülő tervezést indít. Első körben egy koncepcióterv és intézkedéscsomag készül, melynek kialakításában számítunk minden budapesti véleményére.

2) Miért éppen a Nagykörút?

Budapest egyik legjelentősebb történeti tengelyének születése egybeesik Budapest, mint Magyarország fővárosa és mint európai nagyváros létrejöttével. A körutat megálmodó szakemberek és politikusok törekvése az volt, hogy a Nagykörút az 1896-os millenniumi évfordulóra elkészüljön. A párizsi mintára tervezett körút nagy része az ünnepségekre ki is épült, 1896. nyarán hivatalosan is átadták.

A gyors kiépülés páratlan stílusegységet hozott létre, mely miatt a Nagykörút máig nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően értékes városépítészeti téregyüttes. A több mint 120 éve kiépült körút közlekedési szerepe mellett széles gyalogos felületeivel és nívós üzleteivel kezdettől fogva Budapest egyik legmagasabb presztízsű „főutcája” volt.

Nagykörút újragondolva
Teréz körút az Erzsébet körúttól nézve, előtérben a Király utcai kereszteződés az 1890-es években. (Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei)

Mára azonban a Nagykörút régi fénye megkopott: az üzletek vásárlóerejét a ’90-es évektől kezdve sokasodó körúti plázák szívták el, ezért sok üzlethelyiség áll üresen; miközben az autóforgalom okozta zaj- és levegőszennyezés miatt a Nagykörút élhetetlenné vált, ezért a sétálás és bevásárlás céljára eleve kellemetlen. A közterületek és a patinás épületek megújítása elmaradt, ami miatt az ingatlanok piaci értéke csökkent. A levegőszennyezés és a szűkülő élettér miatt a körúti fák állapota is folyamatosan romlik.

Nagykörút újragondolva
Fotó: Soós Bertalan

A megújítási koncepció a teljes Nagykörútra készül: a körutat kerületenként szakaszokra oszthatjuk, amelyek elnevezésükben eltérnek egymástól, egységes karakterük azonban értéket képvisel, amely megőrzését a jövőkép kialakításánal is figyelembe kell venni. Az utca szintjén a teljes keresztmetszet faltól-falig való újragondolása megtörténik a most induló tervezés keretében.

A Főváros célja a belváros élhetőségének javítása, annak érdekében, hogy a belváros vonzó lakó- és munkakörnyezet legyen. Az élhető belváros megteremtéséhez kapcsolódik a Nagykörút megújítása, régi fényének visszaállítása, amely több zöldfelületet, kényelmesebb közlekedési lehetőséget és színvonalas üzleteket eredményez.

3) Milyen mérföldkövei vannak a koncepció kialakításának?

A tervezési folyamat 2020. őszén indul és 2021. tavasz végére készül el a koncepció, amely megalapozza a fejlesztési munkákat. A Nagykörút élhető megújításának tervezését három nagyobb lépésre osztjuk:

  • Elsőként megvizsgáljuk a Nagykörút múltját és jelenlegi állapotát. Feltárjuk azt, hogy mik voltak a körút építésének okai, milyen szerepet szántak neki és miért működött jól korábban. Ezt követően a jelenlegi állapot alapos feltérképezése következik, bemutatva a megőrzendő értékeket és közösen megkeresve azokat a problémákat, amelyek javításával a Nagykörút jobb hellyé válhat.
  • Második lépésként közösen kijelöljük azokat a célokat, amelyek meghatározzák a Nagykörút jövőképét.
  • Harmadik lépésben pedig a jövőkép alapján kidolgozzuk azokat az tennivalókat (intézkedéseket, projektjavaslatokat, ösztönzőket), amelyek segítenek elérni és megvalósítani a közös víziónkat.

A koncepciót a Fővárosi Önkormányzat szakcégeiből álló tervezőcsapat készíti. A Főváros célja, hogy a szakmai tervezés a civil szervezeteket, lakosságot bevonva, az érintettek folyamatos bevonásával és tájékoztatásával alakuljon ki a koncepció. Ahogyan eddig is, a Nagykörút jövőjének megtervezésekor is az átláthatóság és részvételiség kiemelt prioritást jelent számunkra. Mindez azt jelenti, hogy a készülő munkáról folyamatosan beszámolunk a honlapon, továbbá a jövőkép kialakításához számítunk mindenki – a körúton és a környéken élő emberek, körúti kereskedők, a Nagykörúton közlekedők, valamint a szakmai és civil szervezetek és érintett kerületi önkormányzatok – konstruktív véleményére.

Nagykörút újragondolva

Ezek megismeréséhez az ötleteket és javaslatokat széles körben elérhető online kérdőívek, illetve – a járványhelyzetet figyelembe véve offline vagy online – tematikus „workshop-ok” formájában gyűjtjük be, amelyeket beépítünk a készülő koncepcióba. A koncepció közös kialakítását követően kezdődhetnek meg a részletes tervezési munkák, majd a megvalósítás.

4) Mi lesz a tervezést követően? Hogyan fog mindez megvalósulni?

A közös tervezés során lefektetett elvek alapján készülnek majd a megvalósításhoz szükséges műszaki tervek, ezek birtokában indulhat el a tényleges megvalósítás. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy mindez hosszabb, ütemezett és egymásra épülő folyamat, amelynek megvalósításában a Főváros mellett számos más szervezet is érdekelt és érintett.

Különösen fontos partnerek a kerületi önkormányzatok, azért is, mert a Nagykörút megújításának célja nem csak magának a körútnak, de a csatlakozó utcák, városrészek élhetőségének a javítása is. A Nagykörút megújításában nem csak az önkormányzatok, hanem a körút menti üzletek, ingatlanok tulajdonosai is érdekeltek – nélkülük a körút kereskedelmi megújulása nem képzelhető el.

Fontos látnunk azt is, hogy a Nagykörút nem csak Budapest egyik ikonikus útvonala, hanem a XIX-XX. század fordulóján dinamikusan fejlődő magyar főváros egyik szimbóluma is. A Nagykörút közös nemzeti kincsünk, éppen ezért a Nagykörút komplex megújítása során a Főváros – ahogyan 150 évvel ezelőtt, úgy most is – számít a Kormány támogatására is.

Nagykörút újragondolva
fotó: Soós Bertalan

5) Hogyan lehet bekapcsolódni a fejlesztési koncepció kidolgozásába?

A projekt tematikus oldalán  követhetők a tervezéssel kapcsolatos legfrissebb információk. A Nagykörúttal kapcsolatos történetek és érdekességek mellett a tervezési folyamatról, a kérdőívekről és a workshopokról is itt találhatsz aktuális híreket és beszámolókat.

Október 27-től november 11-ig tartottaz első online kérdőív a Nagykörút jövőjével kapcsolatban. Ez idő alatt több, mint 4200-an mondták el, hogy milyennek képzelik el a Nagykörút jövőjét. Az eredmények ide kattintva érhetőek el.

A kérdőív mellett várjuk a szakmai és civil szervezetek jelentkezését is, akik a helyszínhez való kapcsolatuk, szakértelmük, vagy egyéb szempontok szerint kapcsolódnak a Nagykörút komplex megújításához. A szakmai és civil szervezetekkel közös szakmai workshop sorozat indul, amellyel célunk, hogy a tervezési folyamat konstruktív szakmai párbeszéd, ötletelés és vita mentén új ötletekkel és impulzusokkal gazdagodjon.

Kövesd Budapest Városháza és az ÉnBudapestem Facebook oldalát, ahol a Nagykörút mellett sok más aktuális információt találsz a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban.

Nagykörút újragondolva
Fotó: Soós Bertalan

Borítókép: BKK/ Nyírő Simon