Szelídebb, lassabb, ritkább, zöldebb

Óbudát nagyon sokan nem ismerik, majd kijönnek és elcsodálkoznak Ruskó Sándor szerint. Ő a cirkuszkocsis ember; igen, „az” a cirkuszkocsi. A Fellini egyik tulajdonosa a kerület szerelmese. Az óbudaiságról beszélgettünk.

Szelídebb, lassabb, ritkább, zöldebb
Ruskó Sándor
Fotó: Vereczkei András

Az első kérdésünket még fel sem tesszük, már meg is válaszolja
Annyiszor kérdezik, hogy „megéreztétek-e a COVID-ot?” Mindig van valami, amiről megkérdezik, hogy megérezzük-e? Én meg mindig csak azt tudom mondani, hogy nem, mert annyira népszerű a hely, hogy legfeljebb az időjárást érezzük meg.

Meddig terjed a népszerűségetek?

Volt olyan egy május elseji nyitáskor, hogy három japán lány állt itt. Már jártak nálunk. Megnézték a neten, hogy nyitunk és itt akartak lenni az első napon. De jönnek Ausztráliából, Kanadából. Az elején nagyon sokan érkeztek Olaszországból. Szerintem a Fellini keresőszóra csomó olyan találatot kaptak, amik mi vagyunk. Tavaly a forgalom harmada már külföldről jött.

Itt születtél, itt laktok a kerületben, mit jelent számodra, számotokra az óbudaiság?
Öt éves koromban elköltöztünk innen. A gyerekkor már csak érzésekben jön vissza, de az megvan, hogy a csillaghegyi strandra jártunk. Annyira szerettem, hogy amikor elköltöztünk, egy barátommal, Rákoskertről is ide jártunk. Harmincvalahány évesen költöztünk vissza és rájöttünk, hogy itt minden van: kulturális programok, mozi, múzeum, galéria. Óbuda egy átmenet a belváros és vidék között. Nincs zavaró városi nyüzsgés; szelídebb, lassabb, ritkább, zöldebb.

Mi a kerületi kedvenced?
A Római-part. A víz közelsége számunkra a legmeghatározóbb; a párom gyakran jógázik egy órát a parton, kutyát sétáltatunk. Ez Óbuda sétálóutcája. Óbudát nagyon sokan nem ismerik, ha csak nincs itt valami céljuk, nem jönnek ide. Aztán elcsodálkoznak; a Római is egy rácsodálkozás. És az evezés is, de ez sok emberhez el sem jut. Jó lenne, ha a köztudatba jobban bekerülne az evezés; ez egy akkora élmény tud lenni, még akkor is, ha rád szakad ég! Az evezés a Római igazi varázsa, akciókkal minél népszerűbbé kellene tenni, akár sztárokkal; mondjuk Hajós András csapata versenyzik a Fran Palermóval.

Te milyen Római-partot szeretnél?
A Római szép és jó önmagában, de ez egy csík, mindenki egy vonalban gondolkodik. Fölülről meg kéne nézni! Egy csomó helyen kiszélesíteném, egy hatalmas parkká nőhetné ki magát. Egy fél városliget itt van mögöttünk kihasználatlanul, előbb-utóbb lakópark épül a helyére, amit üdülőparknak fognak majd nevezni. Vajon van-e a városvezetésben egy ezt megelőző koncepció? Meg kéne vásárolni X telket; ennek bele kéne férnie a költségvetésbe. Szerintem soha nem szabad semmit nullára leradírozni; a múlt értékeit benne kell hagyni. Átemelném az ’50-es, ’60-as évek maradékát. Nem kell, hogy a Római egy nosztalgiavonat legyen, de én nagyon figyelnék arra, hogy ne romboljuk le földig, ami itt van. A turista mindig azt keresi, amit máshol nem lát. Ha a Rómait uniformizáljuk, ha csinálunk belőle egy olyat, ami van mindenhol a világban, akkor azt veszítjük el, ami a legnagyobb értéke: az egyediségét.