Indulnak az e-Trafó online programjai

November 26-án, csütörtökön elstartol az e-Trafó, a Trafó Kortárs Művészetek Háza online programsorozata, amely naponta kínál változatos eseményeket a digitális térben. December végéig virtuális műteremlátogatások, online táncórák, live setek, performanszok, beszélgetések, webinarok, speciális előadások és egyéb bónuszprogramok várják az érdeklődőket. Elsőként a Grotesque Gymnastics újcirkusz társulat tart stream-premiert november 27-én.

A Trafó a pandémia következtében kialakult jelenlegi helyzetben a közönséggel való kapcsolattartás újabb formáit keresi. Emiatt nem egyszerűen visszaköltözik a digitális térbe, hanem egy változatos, tematikus programsorozatot hoz létre e-Trafó néven. Az e-Trafó a ház normál működéséhez hasonlóan többféle műfajban kínál nézni- és hallgatnivalót, minőségi tartalmat az otthoni szabadidő eltöltéséhez. Mivel a szervezők számára fontos, hogy felhívják a figyelmet a járványügyi korlátozások betartására, ügyeltek arra, hogy minél kevesebb kontaktussal járó, többségében valós időben, a résztvevők által közvetített programok szülessenek.

November 26-ától minden csütörtökön 21 órától a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata látható Nyitott Műterem címmel. Az élő beszélgetések során kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveit és terveit. Első alkalommal az Amszterdamban tanult fiatal képzőművész, Ulbert Ádám stúdiójába látogatunk el Molnár Ráhel Anna művészeti író vezetésével. A következő alkalmakkor pedig Csörgő Attilával Tillmann József, Csákány Istvánnal Mucsi Emese, Bukta Imrével pedig Fenyvesi Áron beszélget majd.

Indulnak az e-Trafó online programjai
Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája (Fotó: Téri Gáspár)

November 27-én 20 órától a Grotesque Gymnastics újcirkusz társulat bemutatóját streamelik a Trafó oldalán. A kudarc anatómiája egy artistanő önvallomásán, a fizikai és a lelki sérülések történetén alapszik, és a kudarcban rejlő lehetőségeket fejtegeti. A „valós” premierrel egyidejű online premier egyben „avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet” is a próbatermi kontextusnak és a digitális tér lehetőségeinek köszönhetően. Előadják: Kudlák Eszter, Bardóczy Ilka, Takács Lacek, Téri Gáspár, György Tibor. Zenész: Csizmás András, rendező: Téri Gáspár, producer: SÍN Művészeti Központ. Az előadás csak jeggyel és valós időben nézhető.

https://fb.watch/1ZQMyqVCxo/
A kudarc anatómiája c. előadás előzetese

A péntek esti e-Trafó Néző sorozatban kifejezetten online médiumra létrehozott vagy ilyen formában átalakított, különleges előadásokat mutatnak be. Oliver Zahn rendező Óda a felejtéshez – második rész című projektjében megosztott képernyőn mesél arról, hogy milyen egy kelet-európai emigráns család tagjaként élni Németországban. A Dollár Papa Gyermekei az Otthon c. előadás otthoni különkiadásával készül, Gábor Sára Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című előadását pedig riportfilmes eszközökkel alkotják újra Barcsai Bálint rendezésében.

Indulnak az e-Trafó online programjai
Dollár Papa Gyermekei: Otthon (Fotó: Ligetvári Csenge)

November 30-án kezdődnek a hétfő esti online táncórák a Műhely Alapítvány szervezésében. A Táncműhely foglalkozásaihoz bárki csatlakozhat, ám főként tapasztalt tánckedvelőknek hirdetik, lágy és dinamikus, rikflow basic, színpadi jazztánc és soft wave stílusokban. Az órákat Grecsó Zoltán, Keresztes Patrik, Bakó Gábor és Békési-Szombati Anett táncos-koreográfusok tartják.

A december 1-jén, kedden startoló Fülbevaló programsorozat változatos műfajokban kínál zenei és audiovizuális élményeket. Első alkalommal Papa live setjét követhetjük élőben a Tilos Rádió stúdiójából. A folytatásban lesznek koncert-live-ok, kiadói klipajánlók és performansszal egybekötött live setek, például Lázár Gábor, Bartha Máté, Bartha Márk, Papp Norbert és a MΣO CULPA (Heim Roland) közreműködésével.

Indulnak az e-Trafó online programjai
A megújult Trafó House utcafrontja (Fotó: Drucker Dávid)

Szerda esténként a TudásTrambulin online Különórát követhetik az érdeklődők december 2-ától. A webinar-sorozatban a 20. századi tánc-, színház-, zene-, performansz- és képzőművészet történetéről hallhatunk előadásokat. Fókuszba kerülnek a tér, az idő, a test és a jövőnarratívák kérdései, a társműfajok közötti kitekintéssel. Az előadásokat Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Molnár Szabolcs zenetörténész és Rényi András művészettörténész tartják, és a Trafó előadásainak értelmezéséhez is segítségül szolgálhatnak.

Az e-Trafó első, „kísérleti adása” december 20-ig tart, majd a tervek szerint januárban folytatódik és újabb programtípusokkal bővül. Részletes program és további információk a www.trafo.hu oldalon és a www.facebook.com/trafohouse oldalon érhetők el.