Köztéri kiállítás nyílt a 100 szóban Budapest legjobb történeteiből

Urbánus installáció és az elmúlt éveket felölelő tabló keretében hirdették meg a 2020-as év 100 szóban Budapest pályázatának eredményét. A hetedik éve hódító történetíró pályázat legjobb alkotásait most óriásplakátokon és köztéri palánkokon lehet végigböngészni a Városháza Parkban, és a zsűri által kiválasztott 100 különösen izgalmas történetből ismét született egy exkluzív POKET zsebkönyv is.

Hetedik éve gyűjt össze személyes, mégis hétköznapi sztorikat a 100 szóban Budapest történetíró pályázata. A felhívásra idén is bárki beküldhette a saját, legfeljebb 100 szóból álló elbeszélését, amelynek az egyetlen megkötés szerint valamilyen módon Budapesthez kell kapcsolódnia. A projekt népszerűségét jól mutatja, hogy ebben a nehéz évben rekordmennyiségű, 2500 pályamű közül kellett kiválasztania a legjobbat a háromtagú zsűrinek, Boncsér Sára színésznőnek, Szabó Benedek zenésznek és Závada Péter költőnek. A projekt online eredményhirdetését november 17-én reggel tartották.

Köztéri kiállítás nyílt a 100 szóban Budapest legjobb történeteiből
A 100 szóban Budapest idei legjobb történetei óriásplakátokon a Városháza Parkban

2020 legjobb 100 szavas történetében eltűnő cégtáblák és fali csempék okoznak komoly bonyodalmat. A Fekete opálüveg szerzője Janecskó Katalin, a fekete humortól sem mentes sztorihoz pedig Pernyész Dóra készített kifejező illusztrációt. A második helyezett Hétköznapi történetben egy vámpír és egy zombi esik egymásnak a Krisztina körúton, amelyet Geréb János tolmácsol száznál is kevesebb szóban, a bronzérmes Dizseri Barnabás A Jánosban című műve pedig egy kórházi szerelési munkáról mesél.

Különleges újdonságként idén óriásplakátokon lehet elolvasni a legjobbakat a Városháza Parkban. A zsűri szerint legérdekesebb 12 novellához már sokadik éve készítenek magyar grafikusok egyedi illusztrációkat, ezek most a 18 év alattiak legjobbjával kiegészülve hirdetőtáblákon, köztéri installációként kerültek igazi urbánus környezetbe. Az óriásplakátok mellé pedig pár hétre egy POKET automatát is állítottak: hiszen az idei legjobb 100 történet újra megjelenik egy POKET zsebkönyv formájában, amelynek nagykövete idén a zsűritag Szabó Benedek lett.

Ennél is maradandóbb emlékként a szervezők egy emlékezetes kiállítást is létrehoztak a parkot a Városháza udvarától elválasztó palánksoron. A köztéri paravánra felkerült az eddigi hét év három-három legjobb története, hogy a később eszmélők még 2021-ben is böngészhessék a városi élményekről készült, 100 szavas beszámolókat – így a palánksor méltó módon, egyfajta urbánus antológiaként állít emléket az eddigi hét évnek. A sort a fő támogató Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója, Faix Csaba üdvözlő sorai indítják, és a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes Gy. Németh Erzsébet tollából is olvashatunk egy 100 szavas történetet.

Köztéri kiállítás nyílt a 100 szóban Budapest legjobb történeteiből
A 100 szóban Budapest elmúlt hét évének három-három legjobb sztorija a Városháza Parkban

November 18-án, szerdán délután élő közvetítésben is végigjárhatják a köztéri installációkat az érdeklődők. Nyáry Krisztián író Faix Csabával az oldalán mutatja be mind az óriásplakátokat, mind az antologikus palánksort, de még egy POKET zsebkönyv is megfordul a kezükben. Akik személyesen nem tudnak ellátogatni a következő hetekben a Városháza Parkba, azok később bármikor visszanézhetik az adást az Énbudapestem Facebook oldalon, ahol egy podcast beszélgetést is találhatnak Nyáry Krisztiánnal és Závada Péterrel.

A 100 szóban Budapest történetíró pályázat és a hozzá kapcsolódó köztéri kiállítások a Mindspace csapatának szervezésében valósultak meg, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzatának teljeskörű támogatásával.

A 100 szóban Budapest kiállítását bemutató eseményt itt lehet elérni, a történetekről többet a 100 szóban Budapest oldalán lehet olvasni, Nyáry Krisztián és Faix Csaba tárlatvezetéséről pedig itt lehet többet megtudni!

Köztéri kiállítás nyílt a 100 szóban Budapest legjobb történeteiből
A 100 szóban Budapest elmúlt hét évének három-három legjobb sztorija a Városháza Parkban