Adventi naptár – december 13. / Expat karácsony #2

A kolumbiai Liza 3 éve él újra Budapesten, miután apukája nyomdokába lépve Magyarországra költözött a tengerparti Cartagena után. Szülei is itt ismerkedtek meg, Liza pedig Kolumbiában nőtt fel nővéreivel, a magyar nyelvet aktívan gyakorolva. Most őt mint Budapesten élő nem-budapestit kérdeztük a kolumbiai ünnepi szokásokról.

Apukád kolumbiai, anyukád pedig magyar – ez a kettősség hogy mutatkozott meg a gyerekkorodban?

Apukám huszonévesen érkezett Budapestre egy ösztöndíjjal, anyukámmal pedig egy koleszban találkoztak – love is in the air ? Aztán gondoltak egyet és kiköltöztek Kolumbiába, Cartagena városába, mi ott nőttünk fel a nővéreimmel. Otthon tilos volt spanyolul beszélnünk, csak a magyart használhattuk, spanyolul pedig az iskolában tanultunk meg. Apukám nagyon szépen beszél magyarul, ezért szerette volna, ha mi is megtanulunk. Az iskolai haladás emiatt egy kicsit nehezebb volt, de megoldottuk.

Mivel foglalkozol most Budapesten és milyen gyakran jársz Kolumbiába?

Korábban is jártam többször Budapesten vagy a családommal, vagy egyedül, most pedig több mint három éve stabilan itt lakom. A UPS telefonos ügyfélszolgálatán dolgozom, leginkább spanyol ügyfelekkel. Most mi is otthonról dolgozunk a barátommal, Emillel, akit pont a munkában ismertem meg. Otthon sajnos csak egyszer voltam, mióta ideköltöztem, és most a járvány miatt egyébként is necces utazni, az ünnepeket is itthon töltjük a kolumbiai meleg helyett.

Adventi naptár – december 13. / Expat karácsony #2
Szelfi a háttérben a Lánchíddal és a Várral

Milyen ilyenkor az időjárás Cartagenában? Fenyőfáitok például vannak?

Hát melegebb van, általában 30-34°C között karácsonykor… Emil most nézte meg és ebben a pillanatban 31°C van a városban, havat ott nem látunk ? Fenyőfák vannak az ország egyes régióiban, de nálunk az ünnepekre mindenki kisebb bokrokat díszít fel, vagy műanyagot vesz. Pálmafáink vannak, de azokat nem díszítjük fel ?

És hogyan zajlik nálatok a karácsonyi ünneplés? Mikor kezdődik és miket szoktatok csinálni?

A karácsonyi időszak Kolumbiában december 7-én kezdődik, ez a Gyertyák Napja. Aznap mindenki gyertyákat gyújt az ajtók előtt és a teraszon, a gyerekek pedig körbejárnak és ételeket gyűjtenek a szomszédságból. Ebből a családok főznek, olyanokat mint a Natilla (egyfajta puding), a Buñuelos (sajtos fánkgombóc) és Hojuelas (ami hasonló a csörögefánkhoz), másnap pedig a szomszédok körbejárnak és mindenki közösen eszik a többiek főztjéből. Egy nagy utcabál hangulata van! Nálunk ez egyébként is jellemző, bárkire ráköszönhetsz az utcán, az vissza fog köszönni. Pedig Cartagena 1,5 milliós város, a 30 legnagyobb között van az országban.

Adventi naptár – december 13. / Expat karácsony #2
Liza magyar barátjával, Emillel a Városligeti Műjégpályán

Mexikóban a halottak napján is utcabálok vannak, akkor is ünnepeltek?

Nálunk a halottak napjának nincs akkora kultusza, mint Mexikóban, de a trick or treat nagyon jellemző a gyerekeknél. Október 31-én minden gyerek beöltözik és elindul cukorkáért, meg hatalmas zajt csapnak a szomszédok körül.  Másnap, november 1-jén ugyanúgy elindulnak, de akkor ételeket gyűjtenek, vagyis alapanyagokat. Ezekből aztán a családok főznek, és megint közösen, egymást megvendégelve eszik meg, sokszor az utcán.

Visszatérve a karácsonyra, mi történik december 7. után?

A karácsonyig tartó minden napra van egy tanulságos bibliai történet, a családok azt naponta elolvassák egymás között, és beszélgetnek róluk. Aztán nálunk is 24-én jön a Jézuska, vagy egyeseknél a Mikulás, és belépünk a szobába, ahol fel van díszítve a fa, és alatta vannak az ajándékok! Az ajándékozás után meg hatalmasat eszik az egész család, mint a magyaroknál.

Másnap mindenki új ruhába bújik! Ez egy szokás, a családtagok ruhát ajándékoznak egymásnak, és mindenkinek új ruhát kell felvennie december 24-én és 25-én, 30-án és 31-én, január 1-jén és január 6-án. Január 6. a karácsonyi időszak vége, az a Három Királyok eljövetele, a Día de Los Reyes Magos, ami egy hatalmas ünnep. Fesztiválok és utcabálok vannak mindenhol, és akkor kell mindenképpen leszedni a karácsonyi díszítéseket a házról és a fáról is.

Adventi naptár – december 13. / Expat karácsony #2
Liza Tequila társaságában

Liza receptje karácsonyra az Énbudapestem olvasóinak

Buñuelos Colombianos (Kolumbiai sajtos fánkgombóc)

A Buñuelos tipikusan karácsonyi finomság Kolumbiában, de sokszor az év többi részében is eszik, például reggelire, forró csokival vagy kávéval. Hagyományosan a Costeño nevű sajttal készül, de ezt persze lehet helyettesíteni mással.

Hozzávalók:

3/4 bögre kukoricakeményítő
1/4 bögre jukka liszt vagy tápiókakeményítő
1 bögre reszelt feta sajt
1/2 bögre reszelt Queso Fresco vagy más termelői sajt
2 tojás
1/4 tk. sütőpor
2 ek. cukor
egy csipet só
1 ek. tej
olaj a sütéshez

  1. Az olaj kivételével tegyünk minden hozzávalót egy tálba és keverjük jól össze.
  2. Készítsünk a mixből kisebb golyókat.
  3. Melegítsük fel az olajat, és a golyókat még akkor dobjuk bele, amikor nem forr!
  4. 3-4 perc után tekerjük fel a hőfokot és hagyjuk a gombócokat a forró olajban barnulásig.
  5. Csöpögtessük le az olajat, hagyjuk kihűlni és tálaljuk is!
Adventi naptár – december 13. / Expat karácsony #2
Hagyományos Bunuelos Colombianos (Forrás: Curious Cuisiniere)

A kolumbiai karácsonyi szokások után érdemes egy kicsit jobban elmélyedni az ország gasztronómiájában is! Nemsokára egy másik Budapesten élő kolumbiai fiatallal, Sebastián Giraldoval olvashattok egy beszélgetést a nemzeti konyhájáról – kövessétek addig is az Expat karácsony cikkeit!