A Fortepan képeinek találkozása a fenntartható hazai divattal – új Printa Past kollekció

Valahol még biztos megvan az a mappa a számítógép memóriájának mélyén, amiben azok a kicsit béna, ám annál lelkesebb montázsok vannak, amiket a Fortepan 10 évvel ezelőtti indulásakor készítettem. Nevezetesen fehér pólóra kopiztam rá az akkor kedvenc képeimet, arról álmodozva, hogy Klösz Györggyel meg hintalovas gyerekekkel a hátamon mászkálok majd egyszer. Most egy kicsit ez az évtizedes álom válik valóra, ahogy a Printa Past kollekciója bővül pólókkal, táskákkal. 

Bartha Dorka írása.

Az új kapszula kollekció. Fotó: Printa

A Rumbach Sebestyén utcai bolt/kávézó/galéria/műhely az egyik első hazai környezettudatos márkaként jelent meg, a fenntarthatóság, zöld életmód és zero waste zászlóshajója volt már akkor is, amikor itthon ezekről még vajmi kevés szó esett. A küldetéstudatuk azóta is változatlan, a boltban limitált szériás, egyedi tervezésű ruhákat, posztereket, ajándéktárgyakat, otthoni kiegészítőket lehet kapni, amelyek mind hol újrahasznosított, vagy organikus és innovatív alapanyagokból készültek.

Fotók: Printa

A Printa Past kollekció darabjai is ezen elvek mentén –  organikus és alternatív textileket használva, anyagmaradék nélküli készültek –  a kiválasztott fotókat is helyben, kézzel készített, vízbázisú szitamintákként vitték fel rájuk. Ráadásul a pólók hátán megtaláljuk azt is, hogy ki készítette vagy adományozta, és mikori is az eredeti kép. 

“Ezeknek a fotóknak története van. Már előző kollekciókban is dolgoztunk Fortepan képekkel, és időről-időre találunk olyan gyöngyszemeket a gyűjteményben, ami megragadja a képzeletünket, és visszarepít akár 100 évvel ezelőttre. Tényleg olyan mások voltak az emberek? Vajon milyen lehetett egy korabeli „girl gang”?”

1936 – Hajnóczy József (Bors) utca 6. / Fortepan

A Fortepan gyűjteményét meg már reméljük senkinek nem kell bemutatni, a hatalmas adatbázis mellett a Heti Fortepan blog és megannyi cikk foglalkozik folyamatosan a fényképekkel és történeteikkel, amelyek között tényleg sok olyan zseniális elkapott pillanat van, amelyek az adatbázisból kikerülve, önálló életre kelve is megállják a helyüket.