A város aranytartalékán felépülhet a manézs – podcast

Kiemelt jelentőségű beruházás lett a Terézvárosban megépíteni kívánt Magyar Cirkuszművészeti Központ gömbje – egy friss kormányrendelet értelmében. Ha valaki kíváncsi, láthatóak az első látványtervek. Erről a beruházásról beszélgetett Veress Dóra és Gellért Gábor – a Budapest Te meg Én podcast műsorvezetői – Győrffy Mátéval, Terézváros városfejlesztésért felelős alpolgármesterével és Erő Zoltánnal, Budapest főépítészével.

Még a beszélgetések előtt megmutatjuk, mire nincs szüksége az építőknek, ha a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt:

  • nem kell településképi véleményezési eljárás
  • településképi bejelentési eljárás
  • építészeti-műszaki tervpályázati eljárás
  • nem kell foglalkozni a településfejlesztési koncepcióval, az integrált településfejlesztési stratégiával, valamint közterület alakítási terv készítésével és alkalmazásával.
  • nem kell régészeti dokumentáció, ha örökségvédelmi hatástanulmány már készült.
  • nem kell figyelembe venni a terület fejlesztésére vonatkozó koncepciót és a hatályos építési rendeletet.

Győrffy Máté, Terézváros alpolgármestere elmondta, hogy mi mindent akartak már építeni ezen a területen.

Ez Budapest aranytartaléka, az egyetlen be nem épített területe a hatodik kerületnek. 2008-ban ide álmodta a kormányzati negyedet a szocialista kormány. Utána Tarlós István ide gondolta 2010-ben a múzeumi negyedet. A kisajátítás elindult, azóta rohad a terület, néha filmforgatásokra kiadják. 2014-ben ideiglenesen parkot akart ide az akkori fideszes vezetés, Nyugati Grund néven futott a projekt. Ez azért nem sikerült, mert a MÁV nem volt hajlandó hosszabb távra odaadni a területet, merthogy elképzelhető, hogy meglepően gyorsan fejlesztés indul.

Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem
Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem

Azóta eltelt hét… 2016-ban Lázár János ide álmodta a Podmaniczky parkot. Ezt nagyon szerettük volna, de nem jött össze ez sem. 2018-ban jött az újabb kormánydöntés. Fürjes Balázs és Vitézy Dávid sokat foglalkozik az agglomerációs vasúti stratégiával, a Délit és Nyugatit összekötő vasúti alagúttal, és az alagúthoz szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről született kormányhatározat. 2020 novemberében megszületett a szerződés, készül a tanulmány. Ezzel semmi gond, hiszen urbanisztikai elgondolásokat is kértek, komplex anyag ígérkezik. Ez egy bonyolult terület, ahol vasúti fejlesztés várható. Most kijött ez a kiemelt cirkuszművészeti központ beruházás, ez már tényleg nem érthető. Egyébként ezzel a döntéssel Terézváros 10 százalékát kivették a kerület hatásköréből, nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatot.

Győrffy Máté - Terézváros alpolgármestere
Győrffy Máté – Terézváros alpolgármestere

Podcast:

Megjelent a cirkuszművészeti központ első látványterve…

Építész a végzettségem, urbanisztikát tanultam. Elborzasztott, amit láttam. A terv minősége és az, hogy mennyire nem foglalkozik a környezettel… Ez egy bonyolult és nagyon értékes terület. Ennek nem lehet így nekiállni.

Mi a megoldás?

Kezdeményezni fogunk egy egyeztetést a Budapest Fejlesztési Központtal, az EMMI-vel, a fővárossal és mindenkivel, aki érintett a kérdésben. Aztán meglátjuk mire jutunk egymással.

Erő Zoltánnak Budapest főépítészének van véleménye a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról…

Túl sok a nemzetgazdaságilag kiemelt projekt. Ennek a lényege, az önkormányzatok hatásköréből kiemelik a területeket. Nem kell jóváhagyást kérni, kapni. Az önkormányzatiság megkerülhető egy egyszerű kormányrendelettel. Elsőre ez fáj a legjobban.

Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem
Fotó: Bartha Dorka/Énbudapestem

A másik: ha megkérdeznének arról, hogy hova tennék egy cirkuszművészeti központot, és visszakérdeznék, hogy ez egy hagyományos cirkusz lenne, vagyis állattartásra alkalmas kialakításra van szükség, és az a válasz, hogy igen, akkor nem Budapest belvárosát, a Nagykörút környékét javasolnám helyszínnek.

Melyik helyszínt javasoltad volna?

Talán a Mexikói út környékét, az a terület nagy fejlődés előtt áll. Egyébként az is meglep, hogy a hagyományos cirkusznak építünk központot. Az állatszámok talán már kevésbé elfogadottak a közvélemény számára.

Mi a véleményed az első látványtervről?

Ez egy rendkívül attraktív épület, nagyon nehéz lesz megépíteni, építészként mondom. Különleges megoldások tárháza, amit látunk. Esztétikailag akkor lesz értékelhető, ha már valódi anyagból lesz megfogalmazva. Ha látjuk miből lesz a rács, a kupola. Ez most még csak egy könnyed illusztráció. Egy illúzió, és az illúzió a cirkusznál értelmezhető fogalom. Ez az épület maga a „varázslat”.

Kérdések, amelyekre még választ kapunk:

  • Milyen lehetőségek állnak a kijelölt terület előtt?
  • Melyik tervet támogatná Terézváros önkormányzata?
  • Érdemes-e a területet nagy parkként elképzelni?
  • Milyen egyéb zöldterület fejlesztésekben gondolkodik Terézváros?
  • Milyen lesz a jövő Nyugati pályaudvara és környéke?
  • Segíthet-e a probléma megoldásában egy népszavazás kiírása?
  • Hogyan tud a főváros segíteni a probléma megoldásában?
  • Tényleg nem egységes a kormányzat a terület hasznosításának kérdésében?
  • Hagyományos cirkusz vagy újcirkusz fejlesztések kellenének?

A kiemelt kép illusztráció. Borítókép: Bódis Krisztián