Biciklis újhullám: januárban mintegy 65%-kal több kerékpározót mértek, mint tavaly ilyenkor

A BKK négy, nyilvánosan elérhető adatokat mutató kerékpárszámlálóján 64.3%-kal nagyobb forgalmat mértek 2021 januárjában, mint 2020 januárban – derül ki a Magyar Kerékpárosklub összesítéséből.

A Kerékpárosklub közleménye.

Legnagyobb, majdnem 80%-os emelkedés a Bem rakparton (budai Dunapart) és a Weiss Manfréd úton volt januárban, de a Hungária körút és az Árpád híd bringaútján is jelentős a növekedés.

Mind a négy idei mérőponton az idei január volt a legerősebb. 2017 január (az első teljes mért hónap) adatainak háromszorosát számolták idén januárban a Bem rakparton és mintegy kétszeresét a Csepelre vezető Weiss Manfréd úton meg a Hungária körúton.

Kerékpárosi forgalom Budapesten
Ábra: Magyar Kerékpárosklub

Az adatok illeszkednek a 2020-as növekedési trendhez, amikor összesen 15%-kal több kerékpározót mértek, a legnagyobb, 61 százalékos növekedés pedig decemberben volt.

A Kerékpárosklub szerint azért is figyelemreméltó a növekedés, mert a kijárási korlátozások, az egyetemek, a vendéglátóhelyek bezárása és a rengeteg munkahelyen bevezetett home office is csökkentette a közlekedési igényeket.

Viszont a vírusokat, a 3-as metró lezárását, az ingyenes parkolással fokozott dugókat és a szinte lehetetlenné vált parkolási helyzeteket is egyszerűen meg lehet úszni biciklivel.

Egyre többen jönnek így rá, hogy a bringa télen is a legszabadabb, legmegbízhatóbb, legegészségesebb közlekedési eszköz. Akár egy egyszerű városi biciklivel – esőben vagy hóban egy sárvédővel, vízálló kabáttal és cipővel kiegészítve – télikabátban is könnyen tekerhetünk el dolgozni, bevásárolni vagy ahova szeretnénk.


Borítókép: Kerékpárosklub