Eltűnt Budapest – magával ragad a múlt az Animatiqua stúdió 3D-s kisfilmjében

A 20. század a fővárost is megtépázta – számos egykori, a városképet is meghatározó épület tűnt el nyomtalanul – az animációban most ezek kelnek új életre. 

Bartha Dorka írása.

A kreatív stúdió, akik főként imázsfilmeket, videókat, animációkat készítenek – Kondacs András alapító egyéni koncepciója alapján, mintegy szenvedélyből kezdte el az Eltűnt Budapest sorozatot

A 3D-vé tett képek, amelyek apró kis animációkkal meg is mozdulnak – hol egy madárraj rebben fel vagy egy szökőkút csobog békésen – már nagyrészt eltűnt épületeket vagy drasztikusan megváltozott utcákat, tereket mutatnak. Feltűnik a pesti rakpart híres Elevátor-háza, a Margit-fürdő épülete a Margitszigeten, vagy éppen a Városliget melletti Regnum Marianum templom vagy a Rákóczi út, amikor még főként lovas fogatokkal bonyolódott itt a csúcsforgalom. Az épületek mellett külön érték az egy-egy elkapott emberi pillanat is, mint Krúdyék ünneplő asztaltársasága vagy a befagyott Dunát megörökítő fotós. 

Bár alig 3 perces a videó, nagyon erős a hangulata, a sokadik megnézéssel is újabb és újabb részleteket fedezhetünk fel benne.