A Lánchíd története új online tárlaton elevenedik meg

„Az örökké élő Lánchíd” címmel készült a híd történetét feldolgozó fényképes tárlat a Lánchíd lezárásának alkalmából. A főváros egyik legemblematikusabb építménye március közepétől pihenni tér, az online kiállítás pedig ennek alkalmából kíséri végig a híd eddigi életének legfontosabb történéseit. Az 1819-től napjainkig tartó sorozat egy látványos, animációs videón keresztül is megtekinthető a Budapest Brand nZrt. jóvoltából.

Hány lánchídi csatát tartunk számon? Pontosan hol koronázták királlyá Ferenc Józsefet? Milyen tüntetések és felvonulások számára szolgált szimbolikus helyszínként a Lánchíd? Hányszor akarták felrobbantani a hidat – és ebből hányszor jártak sikerrel? És mióta hívjuk hivatalosan is Széchenyi Lánchídnak?

A Budapest egyik ékkövének számító építmény 1842-es alapkőletételétől 2021-es felújításáig számos sorsdöntő eseménynek volt néma tanúja. Építése alatt végignézte a szabadságharc kitörését és bukását, amelynek végén kis híján meg is semmisítették. A II. világháború végén valóban összeomlott, a budapestiek pedig közös erővel újraépítették – hogy aztán tankok érkezését lássa 1956-ban. Sokszor vonultak át rajta vidám vagy dühös, elégedetlen vagy változást akaró tömegek, máskor pedig blokádok torlaszolták el az áthaladni vágyóktól.

A Lánchíd 2021 márciusától rövid időre megpihen, hogy aztán újult erővel figyelhesse tovább a történelem megállíthatatlan folyását, délceg őrzőitől körülvéve – akiknek még a nyelvei is a legendák részét képezik. Ennek alkalmából készült fényképes kiállítás „Az örökké élő Lánchíd” címmel, amely az elmúlt másfél évszázad eseményeinek állít emléket. A híd szemén keresztül így egy kicsit mindenki jobban megismerheti Budapest büszkeségének történetét.

A képek kattintásra megnőnek.

A történelmi áttekintésről az online kiállítás mellett animációs kisfilm is készült, amely hangulatában hűen követi a Lánchidat végig körülvevő nyüzsgést, „Lánchíd – A történelem szemtanúja” címmel.

Az online kiállítás a Budapest Brand nZrt. megbízásából készült, képanyagának összeállításához pedig elengedhetetlen volt a BTM – Kiscelli Múzeum és a Magyar Távirati Iroda munkatársainak segítsége. A kiállítás anyagából a jövőben plakátkiállítás is fog készülni, amint a járványhelyzet miatt szükséges korlátozások ezt megengedik, és a városlakók ismét birtokukba vehetik a köztereket.